Wachttijden voor registratie gaan komende periode waarschijnlijk toenemen

Ondernemers en particulieren met motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS), tractoren en aanhangers van voor 1 januari 2021, moeten deze voertuigen op 1 januari 2022 geregistreerd hebben bij de RDW. Naar schatting zijn er tussen de 550.000 en 700.000 van dit soort voertuigen in Nederland, maar die hebben nog niet allemaal een registratie. Er is dus werk aan de winkel om alle voertuigen op tijd geregistreerd te krijgen.

evofenedex attendeert haar leden erop snel met de registratie aan de slag te gaan. De registratie kun je aanvragen via deze webpagina van de RDW. Behalve dat de wettelijke plicht op 1 januari 2022 ingaat, leidt het niet op tijd registreren van je MMBS-voertuigen ook tot extra kosten. Een voertuig moet dan eerst worden gekeurd aan de hand van de eisen van toen het voertuig nieuw was. Alle kosten daarvan zijn voor de aanvrager. Nog een reden om snel aan de slag te gaan, is de verwachting dat de wachttijden de komende periode gaan toenemen. Tot 1 november 2021 kan een bulkaanvraag worden gedaan als het gaat om 200 of meer voertuigen tegelijk.
 
Foto VIN verplicht
Om de snelheid van de afhandeling van de registratieaanvragen te verhogen, is het vanaf 21 juni verplicht een foto van het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) mee te sturen. Het VIN moet duidelijk leesbaar zijn. Meestal staat het VIN op het typeplaatje van het voertuig.

Ook heftrucks
Er wordt bij deze registratieplicht veel gesproken over landbouwvoertuigen, maar MMBS-voertuigen kunnen ook in andere sectoren gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan heftrucks van meer dan 1,30 meter breed, graafmachines, shovels, knikdumpers, reachstackers en terminaltrekkers.

Kenteken en verzekering
Als een voertuig een registratieplicht heeft, dan moet dit voertuig vaak ook een eigen kentekenplaat hebben, bijvoorbeeld als het voertuig harder rijdt dan 25 kilometer per uur. Voertuigen op kenteken moeten ook verplicht apart worden verzekerd. Dit is niet meer mogelijk op een bedrijfspolis.
Voor meer informatie over de wetgeving, verplichtingen, en uitzonderingen kun je terecht op de website van de RDW. Ook kun je contact opnemen met de ledenservice via 079 3467 346.