Waardplanten Xylella fastidiosa & export naar VK

Wilt u dat uw bedrijf in 2022 aan de toetsverplichtingen voldoet voor alle Lavandula spp en Rosmarinus officinalis (Syn Salvia rosmarinus) en (weer) in het register komt? Meld u dan tijdig aan voor bemonstering op Xylella fastidiosa om in dit register te komen of blijven. 

Eind februari 2021 publiceerde het Verenigd Koninkrijk (VK) nieuwe eisen voor de import van waardplanten van Xylella fastidiosa.

Toetsverplichting voor export VK
In het VK geldt de toetsverplichting voor alle Lavandula spp en Rosmarinus officinalis (Syn Salvia rosmarinus). Dit betekent dat bedrijven die andere Lavandula- en Rosmarinus-soorten produceren dan Lavandula dentata niet automatisch aan de eisen voldoen.

Naktuinbouw bereidde zich in 2020 al voor op de mogelijkheid dat het VK deze aanvullende eis zou gaan stellen. Daarom hebben Naktuinbouw keurmeesters bedrijven met Lavandula spp op vrijwillige basis aanvullend bemonsterd. Deze bedrijven zijn daarna opgenomen in een register ‘Overzicht leveranciers waardplanten Xf naar het VK’.

Export naar het VK in 2022
Wilt u dat uw bedrijf in 2022 aan de verplichtingen voldoet en (weer) in het register komt? Meld u dan tijdig aan voor bemonstering op Xylella fastidiosa om in dit register te komen of blijven.

Let op! De doorlooptijden bij Naktuinbouw Laboratoria kunnen langer zijn dan u gewend bent. Meld u dus tijdig aan.