Volop kansen voor circulaire economie

In een circulaire economie mogen grondstoffen niet verloren gaan, daarom is het reduceren, hergebruiken en recyclen van materialen belangrijk. Maar hoe past u circulariteit toe in een proces dat nooit stilstaat? Ergens in de logistieke keten moet circulariteit ingepast worden zonder disruptieve gevolgen voor het proces. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden die een positieve impact hebben zonder grote investeringen of werkzaamheden die stil komen te staan.

Waar liggen de kansen

In het logistieke proces binnen de supply chain, zijn volop kansen voor de circulaire economie. Vooral op punten waar goederen opgeslagen en klaargemaakt worden voor distributie kan de circulaire economie probleemloos haar plek vinden. Opslag- en transportmiddelen, zoals stalen- en kunststof bakken, gaascontainers en rolcontainers, zijn vrijwel op alle locaties aanwezig en spelen een belangrijk rol in het proces. Wanneer deze hulpmiddelen zijn verouderd, beschadigd of overbodig worden, dan zetten veel bedrijven deze aan de kant of worden ze weggegooid. Daar laten bedrijven kansen liggen. In plaats van de producten en materialen weg te gooien, kunnen ze aangeboden worden aan Kruizinga.nl. Het bedrijf koopt de producten op om ze vervolgens ergens anders in de supply chain weer toepasbaar te laten zijn.

Gooi niets weg

Beschadigde producten kunnen wellicht gerepareerd worden, materialen en afvalstoffen zijn recyclebaar en overtollige producten kunnen voor hergebruik terug in de markt gezet worden. In de markt neemt de vraag naar gebruikte opslag- en transportmiddelen toe, wat betekend dat deze materialen geld waard zijn. Gooi niet zomaar iets weg, want overtollig en verouderd materiaal biedt andere ondernemers de kans om tegen een lagere investering hun logistieke processen te verbeteren en uit te breiden, terwijl de verkopende partij opnieuw kan investeren in noodzakelijke middelen. Laat producten en materialen niet in een hoek staan, maar bied ze aan zodat de materialen bij andere bedrijven wellicht een tweede leven krijgen of nieuwe grondstoffen opleveren.

Koop circulair in

Als ondernemer kan er tijdens de aanschaf van nieuwe materialen gelet worden op een aantal aspecten, waardoor de eerste stap naar een circulaire economie gemakkelijk wordt gezet. Bij de aanschaf van nieuwe middelen, kan er meer gekeken worden naar de duurzaamheid en de toepassing van het product binnen de supply chain. Vaak blijkt namelijk dat wanneer de investering hoger ligt, dit vanzelf wordt terugverdiend door het langere gebruik en de restwaarde hiervan. Koop bijvoorbeeld middelen die een hogere kwalitatieve waarde hebben, waardoor ze langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik of recycling.

Een andere manier om circulair in te kopen is door reeds gebruikte producten aan te schaffen. Kruizinga.nl koopt en verkoopt gebruikte opslag- en transportmiddelen. Deze middelen worden, na controle op veiligheid en functie, terug in de markt gebracht. Vaak zijn deze middelen voor de helft goedkoper en net zo functioneel als nieuwe producten. Dit scheelt geld en het levert een bijdrage aan de circulaire economie.

Heeft u tijdelijk extra capaciteit nodig? Dan is het huren van middelen ook een geschikte optie. Een snelle, gepaste oplossing, zonder een grote investering te hoeven doen. Het huren van opslag- en transportmiddelen levert een besparing op in grondstoffen, omdat meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van hetzelfde product. Vanuit deze gedachtegang denkt Kruizinga.nl graag met u mee naar passende oplossingen om uw circulaire impact te vergroten.