VK stelt nieuwe grenscontroles voor EU-producten uit

De Britse overheid stelt de verwachte invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten uit naar 1 juli 2022. De volledige douaneaangifte en douanecontroles aan de grens worden ongewijzigd ingevoerd per 1 januari 2022.

Border Operating Model (BOM)
In het zogeheten Border Operating Model (BOM) is vastgelegd hoe de Britse overheid in drie fases de nieuwe importregels introduceert. Volgens het BOM is certificering van ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari 2021 verplicht. Voor vrijwel alle andere landbouwproducten zijn de deadlines nu uitgesteld.

Pre-notificatie
Pre-notificatie of het vooraf aanmelden van alle landbouwproducten en levensmiddelen (zowel dierlijke als plantaardige producten) in het systeem IPAFFS wordt per 1 januari 2022 verplicht. Eerder zou die eis gedeeltelijk al op 1 oktober 2021 worden ingevoerd.

Certificeringsplicht
Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong is bij export van EU naar VK vanaf 1 juli 2022 een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Eerder was dat 1 oktober 2021. Voor ‘laag risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 juli 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Dat was eerder 1 januari 2022.

Start (fysieke) controle Britse douane
Vanaf 1 juli 2022 kunnen transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong alleen nog het VK in via specifieke Britse havens met een grenscontrolepost. Dit geldt ook voor ‘hoog risico’ plantaardige landbouwgoederen zoals bomen en vaste planten. Dit was eerder 1 januari 2022.

Voor transporten van ‘laag-risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit en levende dieren geldt de controleplicht aan de grens vanaf 1 juli 2022. Ook deze goederen kunnen het VK dan alleen in via specifieke Britse havens. Die deadline was eerder vastgesteld voor maart 2021.

Welke havens over een controlepost beschikken voor welke transporten wordt rond de invoeringsdata bekendgemaakt op de NVWA-website en de website van de Britse overheid GOV.UK. Transporten worden dan twee keer gecontroleerd, aan EU- én VK-kant van de grens.

Meer weten?
Exporteert u landbouwproducten of levensmiddelen en heeft u vragen? Dan adviseren wij u om in de eerste plaats de informatie van de Britse overheid over het Border Operating Model te raadplegen.

Voor meer informatie neemt u contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of met de landenadviseurs van RVO.

Het volledige statement van de Britse regering over het uitstel vindt u op Gov.uk