Victoria Waterlelie in bloei

In de verwarmde buitenvijver van de Hortus is vanaf nu de bloem van de Victoria waterlelie te zien. Vanuit het hele land komen liefhebbers naar de Hortus Amsterdam om te genieten van de bijzondere bloeiwijze. Hoewel sommige bloemen ook overdag te zien zijn (wanneer het bewolkt is), is de lelie op haar mooist in de avond, wanneer ze langzaam opengaat. Zij verspreidt een heerlijke, naar ananas ruikende geur.

Tijdens de Hortus zomeravonden (iedere week op donderdag en zondag) is de tuin geopend tot 21:00 uur: een zeldzame mogelijkheid om de ontluikende bloem te zien! Ook het Hortuscafé en -terras zijn dan tot 21:00 uur open.

De ‘koningin der waterlelies’ staat bekend om haar enorme bladeren van zo’n twee meter doorsnee. Deze zijn sterk genoeg om het gewicht van een jong kind te dragen. En ook haar bloei is uniek, want Victoria’s zijn nachtbloeiers. Elke bloem vertoont zich maar twee nachten; de eerste nacht is zij wit, de tweede nacht roze. Daarna verdwijnt ze weer onder water.

In het wild zijn grote kevers verantwoordelijk voor de bestuiving van de bloem. Dat is ook de reden dat zij overdag sluit: de kever zit dan opgesloten in de bloem en de Victoria laat de kever weer ‘vrij’ als zij opengaat in de nacht. De kever heeft dan de nobele taak andere bloemen te bestuiven. Hier in de Hortus ligt de bestuivingsklus – bij gebrek aan enorme kevers – bij de tuinman.

De Amsterdamse Hortus lukte het in 1859 als eerste in Nederland een Victoria in bloei te krijgen. Al anderhalve eeuw trekt de wonderlijke waterlelie grote aantallen bezoekers. De Hortus heeft dit jaar in zowel de verwarmde buitenvijver als in de Tropenkas een Victoria x Longwood Hybrid, een kruising tussen de Victoria amazonica en de Victoria cruziana.

Avondbezoek aan de hortus

De Hortus viert de zomer met de Hortus Zomeravonden: vanaf 21 juni is de tuin iedere donderdag en zondag open tot 21:00 uur. De bloeiende tuin is een schitterend decor voor het zomerprogramma vol muziek, ontspanning en leerzame, maar vooral leuke activiteiten. Het seizoensthema is ‘Planten op reis’; ook al lijken ze stil te staan, in de miljoenen jaren van hun bestaan zijn ook planten verhuisd over de aardbol. Soms heel langzaam, soms opvallend snel.