Uitbreiding Grondstoffenscanner geeft ondernemers nog meer inzicht

De Europese maakindustrie is afhankelijk van grondstoffen uit andere landen. Daarom maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in 2018 de Grondstoffenscanner: een hulpmiddel met informatie over metalen, mineralen en 20 biogrondstoffen, zoals aardappelen. De Grondstoffenscanner is nu uitgebreid om ondernemers meer inzicht te geven in de risico’s en het effect van hun grondstoffen op mens en milieu.

De uitbreiding bestaat onder meer uit 8 gerecyclede metalen: aluminium, goud, ijzer, koper, lood, palladium, zilver en zink. Ook bevat het gedetailleerde milieu-effecten van de winning van natuurlijke stoffen en gegevens uit de Responsible Mining Index. De Responsible Mining Index geeft aan in welke mate mijnbouwbedrijven verantwoord te werk gaan.
 

Over de grondstoffenscanner

Met de Grondstoffenscanner zoeken ondernemers eenvoudig de belangrijke grondstoffen in hun producten op. De ondernemer ziet bijvoorbeeld per grondstof de grootte van de wereldproductie, prijsveranderingen, en risico’s zoals exportobstakels, instabiele bronlanden en milieu-effecten. Het is ook mogelijk om op productniveau te zoeken. Met deze informatie kunnen ondernemers keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid en leveringszekerheid.

In samenwerking met:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat