Tuinen van hoog niveau gemaakt door deelnemers kwalificatie NK Hovenier 2023

Teams van Aeres Velp, Vonk Hoorn, Yuverta Houten en Yuverta Nijmegen zijn de winnaars geworden van de driedaagse kwalificatiewedstrijd voor het Skills Heroes NK Hovenier 2023 van Koninklijke VHG. Liefst twaalf teams van twee studenten streden afgelopen week bij IPC Schaarsbergen om vier tickets voor de finale, die van 10 tot en met 12 januari 2023 in Hardenberg wordt gehouden. Ze leverden allemaal prachtig werk.

 

Het NK voor jeugdige hoveniers gaat steeds meer leven bij de groene mbo-scholen in ons land. Niet eerder telde een centrale kwalificatiewedstrijd van Koninklijke VHG zoveel deelnemers. Studenten en docenten zijn unaniem enthousiast over deze wedstrijden en het groene vak. 

 

Finalewaardige opdracht

Coaches van de studenten noemden de kwalificatieopdracht ontzettend leerzaam en ‘finalewaardig’. De wedstrijdtuin, ontworpen door Hans Bouwens en mede mogelijk gemaakt door talrijke sponsors, kende veel organische vormen en natuurlijke materialen. De deelnemers maakten onder andere een ingewikkelde pergola van inlands robinia hout, twee halfronde stapelmuren van natuurstenen keien, een pad en twee trappen van flagstones, een rechte stapelmuur, een vijver en veel beplanting. “Het was lastig, er zat veel denkwerk in, maar ik ben hartstikke blij dat ik hier mocht deelnemen en ik heb veel geleerd”, zei één van de deelnemers.  

 

24 winnaars

De organisator van deze wedstrijd, Nicole Slagmolen, beaamde dat het een lastige opdracht was. “In Nederland zijn we niet zo gewend om met organische vormen te werken. Internationaal gebeurt dat wel, dus zie deze tuin als een eerste stap naar het niveau dat nodig is om internationaal succes te boeken. Daarvoor moet ook het tempo omhoog. En toch, als ik zie hoe er is gewerkt, staan hier eigenlijk 24 winnaars die allemaal hun uiterste best deden en prachtig werk hebben geleverd. Voor iedereen was dit een geweldige ervaring en bijna allemaal hadden ze hun tuin af.”

 

Het team dat in januari Nederlands kampioen wordt, neemt in september deel aan de Europese vakwedstrijden EuroSkills 2023 in het Poolse Gdansk.