Tuinbouw Battle start in Duin- en Bollenstreek met nieuwe teeltkarren

Op maandag 14 november is een nieuwe ronde gestart van de Tuinbouw Battle in de Duin- en Bollenstreek. De aftrap was bij basisschool De Akker in Lisse. Met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers gaan de leerlingen via deze Tuinbouw Battle zelf tulpen kweken, in de klas. De teeltkarren en bollen zijn inmiddels afgeleverd en de jonge tulpenkwekers uit groep 7 en 8 gaan nu zelf aan de slag!

 

Er zijn voor deze nieuwe ronde hele nieuwe teeltkarren ontwikkeld en gemaakt waarmee de leerlingen de komende weken zelf tulpen gaan kweken. De karren zijn gesponsord door Bosman Van Zaal en de CC Centralen. Vrijwilligers van de Tuinbouw Battle hebben geholpen bij de bouw en zorgen ervoor dat de karren op de scholen geplaatst worden.

 

“Bij Bosman Van Zaal vinden we het belangrijk om het mooie vak van teelt én techniek uit te dragen en het onderwijs hierbij te betrekken. De kennis hebben wij. Maar nog belangrijker, de jeugd heeft de toekomst! Daarom werken wij graag mee aan initiatieven als de Tuinbouw Battle”, aldus Arjan Kok, CTO Bosman Van Zaal.

 

Begeleiding door vrijwilligers uit het vak

Het hele project wordt begeleid door vrijwilligers die zelf al jaren in de tuinbouw of onderwijs werkzaam zijn geweest en veel ervaring hebben op het gebied van de bollenkwekerij. Vrijwilliger Gerard Rotteveel heeft een bedrijf in vaste planten gehad, Louis Oostdam een bollenteeltbedrijf en Nico van der Poel is leraar economie geweest bij Yuverta (voormalig Wellantcollege). De heren doen dit nu voor het derde jaar en vinden het leuk om kinderen iets te leren over hoe bollen groeien en bloeien. Nico: “Via dit project leren kinderen ook dat er achter een bosje tulpen een hele leuke en innovatieve sector zit.”

 

Deelnemende basisschool

Op De Akker zijn teeltkarren met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na ongeveer vier weken zo’n 400 tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning. Onderdeel van het project is ook een bezoek aan een tuinbouwbedrijf in de regio.

 

De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er starten de komende periode (november 2022, januari en maart 2023) maar liefst drie rondes waar ruim 12 scholen aan meedoen. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs kunnen verkopen: via een veiling, een evenement of deur-tot-deur verkopen. Niets is te gek. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.

Deze Tuinbouw Battle wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Stimuflori, een fonds dat promotie vóór en innovatie ín de sierteelt ondersteunt. “Wij vinden het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met de sierteeltsector. Door deze battle kiezen ze in de toekomst misschien wel voor een carrière in de groene sector ”, aldus Hermen de Graaf van Stimuflori.