Team Curio Prinsentuin wint opnieuw finale vmbo-wedstrijd Tuinontwerp en -aanleg

De landelijke finale van de Skills Talents vakwedstrijd Tuinontwerp en -aanleg voor vmbo-leerlingen is wederom gewonnen door Bas de Bruijn en Délano Gommers van Curio Prinsentuin Oudenbosch. Vorig jaar behaalde het tweetal ook goud. De tweede plaats was voor het team van Yuverta vmbo Nijmegen en de derde plaats voor Aeres vmbo Emmeloord.

Aan de finale namen acht teams van twee leerlingen deel. Zij hadden zich hiervoor geplaatst tijdens regionale voorronden op diverse groene vmbo-scholen. De deelnemers maakten in vijf uur tijd een tuin van twee bij drie meter met onder andere: een vaste plantenborder met betonnen stapstenen, een heester en een houten vlonder met daarin een boom. Ook moesten ze een pad bestraten met kasseien en halfverharding toevoegen. De jury beoordeelde de teams op tal van aspecten: nauwkeurigheid, samenwerken, de degelijkheid van de constructies en ook op de creativiteit.

Skills The Finals
De wedstrijd maakt deel uit van het grote ‘Skills The Finals’ evenement op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. WorldSkills Netherlands organiseert er bijna zestig vakwedstrijden op vmbo- en mbo-niveau. Het evenement trekt veel bekijks, gedurende de twee dagen worden er zo’n 15.000 bezoekers ontvangen, waaronder 150 bussen vanuit (v)mbo-scholen met leerlingen die zich komen oriënteren op een vakrichting. De deelnemers kregen bovendien bezoek van de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma en van het Jeugdjournaal.

Droombaan

Het was voor Bas en Délano niet de eerste keer dat zij op het podium stonden. Ook vorig jaar wisten zij de eerste plaats te behalen in deze wedstrijden. Menig groenbedrijf ziet deze talenten graag het team komen versterken. Marc van Rosmalen reikte hen dan ook symbolisch een cheque uit voor de droombaan in het groen.

Samenwerking met WorldSkills Netherlands

Koninklijke VHG organiseert deze wedstrijden voor vmbo-leerlingen samen met de aoc’s en Groene Hotspots, in nauw overleg met WorldSkills Netherlands. VHG-directeur Marc van Rosmalen en Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands, tekenden voorafgaand aan de prijsuitreiking een overeenkomst. Daarmee spreken ze de intentie uit om de komende vier jaar de goede samenwerking voort te zetten.

 

Foto: Bas de Bruijn en Délano Gommers van Curio Prinsentuin kunnen rekenen op een droombaan in het groen. Ook de winnaars van zilver (team Yuverta vmbo Nijmegen) en brons (Aeres vmbo Emmeloord) én alle andere deelnemers wacht een mooie toekomst in de groensector.
Foto: Theo Fama (Studio Pothoff)

 

Over Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG)

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in aanleg, renovatie en onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en boomspecialistisch onderhoud. VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers. De branche streeft maatschappelijk verantwoord ondernemen na en levert met haar diensten een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van mensen. VHG legt vanuit dat oogpunt ‘de groene verbindingen’ naar mens en maatschappij.

Teams
Deze teams namen deel aan de Skills Talents vakwedstrijd Tuinontwerp en -aanleg (in volgorde van eindstand:

  1. Bas de Bruijn & Délano Gommers – Curio Prinsentuin Oudenbosch
  2. Jan Berenbroek & Yesse Vrolijk – Yuverta vmbo Nijmegen
  3. Sem de Groot & Storm de Jong – Aeres VMBO Emmeloord
  4. Thijn Verkaart & Tim Vendrig – Yuverta VMBO Houten
  5. Sven Altink & Wout Haan – Zone.college Almelo
  6. Jim Haagsman & Piet Gul – VONK vmbo Castricum
  7. Jon Wijkhuijs & Ruben Maljaars – Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder
  8. Lieke Koole & Linn Wildeboer – Lentiz onderwijsgroep Vlaardingen