Toolkit helpt boeren en tuinders om veilige open dag te organiseren

Het organiseren van een veilige open dag is een hele happening en geen alledaags werk voor de gemiddelde boer en tuinder. LTO Noord Vrouw & Bedrijf, Boerderij Educatie Nederland en Stigas vinden het belangrijk dat veiligheid hierbij voorop staat. Zij ontwikkelden de toolkit ‘Veilig boerderijbezoek’ om ondernemers te helpen bij het veilig organiseren van een open dag.

Met behulp van deze toolkit staan ondernemers stil bij de risico’s op hun erf en worden ze met praktische tips op weg geholpen met het verhogen van de veiligheid voor bezoekers. De tips zijn vooral gericht op kinderen, maar gaan net zo goed op voor volwassen bezoekers. Het materiaal is ontwikkeld door Stigas, LTO Noord Vrouw & Bedrijf en Boerderij Educatie Nederland en gratis beschikbaar via www.veiligboerderijbezoek.nl.

Steeds meer bezoekers

Volgens Helma Vermuë, voorzitter van LTO Noord Vrouw & Bedrijf, is de noodzaak voor deze toolkit gestegen doordat boerderijactiviteiten steeds populairder worden. “In het voorjaar en de zomerperiode doen veel boeren en tuinders mee aan open boerderijdagen en andere evenementen. Hier komen inmiddels duizenden bezoekers op af, waaronder veel kleine kinderen. Dit moet je als ondernemer heel goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan een vaste looproute en het regelen van voldoende vrijwilligers.”

Tanja de Jong van Stigas vult aan: “Naast de hele praktische tips waar je aan kunt denken, hebben we in het stappenplan ook zaken genoemd die je verplicht bent om goed te regelen. Heb je bijvoorbeeld een compleet ingevulde RIE en weet je hoe je verzekerd bent?”

Gratis toolkit

Naast het genoemde stappenplan met praktische tips voor ondernemers bestaat de toolkit ‘Veilig boerderijbezoek’ uit een poster met erfregels die boeren en tuinders kunnen ophangen tijdens een evenement en een filmpje voor schoolklassen dat vooral voor educatieboeren handig is. Alle boeren en tuinders kunnen het materiaal gratis downloaden via www.veiligboerderijbezoek.nl.