Tetra Pak ontvangt voor de achtste keer op rij een ‘A’-score voor bostransparantie

Tetra Pak, wereldleider in voedselverwerking en verpakkingsoplossingen, is door de wereldwijde milieuorganisatie CDP erkend voor haar leiderschap in bedrijfstransparantie en haar prestaties op het gebied van bosbehoud. Hierdoor heeft Tetra Pak voor de achtste keer op rij een felbegeerde plek verzekerd op de jaarlijkse ‘A-lijst’.

 

Tetra Pak behoort tot de top 2% van bedrijven die in 2023 een ‘A’-score behaalden volgens CDP’s Forests vragenlijsten, dit uit meer dan 21.000 beoordeelde ondernemingen. Het bedrijf rapporteerde ook over klimaatverandering en, voor het eerst, over waterveiligheid. Met een ‘A’-score op beide onderdelen heeft Tetra Pak opnieuw zijn plaats bevestigd in de CDP-leiderschapsband, als enige bedrijf in de kartonnen verpakkingssector.

Impact van voedselsystemen
Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) waarschuwt dat de natuur in een ongekend tempo verslechtert, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten. Hoewel wereldwijde voedselsystemen afhankelijk zijn van de diensten die de natuur biedt,  zijn ze tegelijkertijd de belangrijkste oorzaak van het verlies aan natuur.

Maar het gaat niet alleen om voedselzekerheid; naar schatting is meer dan de helft van het totale wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) – $44 biljoen aan economische waardegeneratie – matig of sterk afhankelijk van de natuur. Tetra Pak beseft hoe dringend het is om een waterzekere wereld te creëren en het verlies aan natuur een halt toe te roepen en om te keren. Vastbesloten om actie te ondernemen, steunt Tetra Pak de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de doelen van het Global Biodiversity Framework.

Gilles Tisserand, Vicepresident Klimaat & Biodiversiteit bij Tetra Pak: “We vertrouwen op de natuur om ons te voorzien van de noodzakelijke bouwstenen voor het leven: van schone lucht en water tot materiële goederen zoals voedsel. Wij geloven dat bedrijven zoals Tetra Pak dringend actie moeten ondernemen om de impact van onze waardeketen te verminderen, landschappen te herstellen en bij te dragen aan de bredere transformatie van voedselsystemen.”

 

Onze benadering van de natuur is nauw verbonden met onze ambities op het gebied van klimaat, circulariteit, sociale duurzaamheid en voedselsystemen”, vervolgt hij. “We streven ernaar om voorop te lopen in bedrijfstransparantie. Daarom zijn we buitengewoon blij om voor het achtste jaar op rij opgenomen te zijn in de CDP Forests A-lijst. Bovendien zijn we dit jaar als enige bedrijf in de kartonnen verpakkingssector opgenomen in alle CDP-gebieden.

Sherry Madera, CEO van CDP: “Allereerst feliciteren we graag alle bedrijven die op CDP’s A-lijst staan, evenals degenen die in 2023 zijn gestart met hun reis naar milieutransparantie of hun inspanningen hebben versneld. Een plaats op de A-lijst verdienen gaat over meer dan alleen de score. Het geeft aan dat bedrijven hoogwaardige en uitgebreide gegevens hebben, waardoor ze een volledig beeld krijgen van hun milieu-impact.”

“Daarnaast dient het als basis voor overgangsplannen en stelt het bedrijven in staat om hun ambities na te leven. Hoewel we het werk en de inzet van bedrijven moeten vieren, is het nooit afgerond. Het is nog nooit zo cruciaal geweest dat de bedrijfsambitie op het gebied van klimaat en natuur-positieve acties toeneemt.”

Hoe worden bedrijven beoordeeld?
Het CDP past een gedetailleerde en onafhankelijke methode toe om deze bedrijven te beoordelen, waarbij een score van A tot D wordt toegekend. Deze score is gebaseerd op de volledigheid van openbaarmaking, bewustzijn, beheer van milieurisico’s en het aantonen van praktijkvoorbeelden die verband houden met milieuleiderschap. De score voor bossen is gebaseerd op vier grondstoffen: hout, rundvleesproducten, soja en palmolie. Bedrijven moeten een A-score behalen op minstens één van deze bosrisicogrondstoffen om een plaats op de Forests A-lijst te verdienen.