Terugblik 5e sortimentscursus

Voor de 5e bijeenkomst van de sortimentscursus bezochten we met een klein groepje Boomkwekerij Udenhout, zij zijn gespecialiseerd in laanbomen. In Zundert is er een beperkt aantal bedrijven met dit sortiment en daarmee voor velen niet dagelijkse materie. Deze avond gaf ook de mogelijkheid persoonlijk kennis te maken met een van de nieuwe leden van Midden-Brabant.

De historie van Boomkwekerij Udenhout begint in 1888; directeur Martin Houben vertelt via een presentatie over de historie, de afzet en verschillende projecten waar zij aan hebben meegewerkt. We krijgen een indruk hoe ze digitalisering in het bedrijf toepassen en wat daarbij komt kijken. In coronatijd is het Bomenboek vernieuwd en sterk uitgebreid met meer dan 18 nieuwe geslachten en 200 soorten en cultivars.  Daarna gaan we het veld in, waarbij Corné Leenderts meer vertelt over de diverse bomen en hoe ze met de uitdagingen als valwinden, water en onkruidbeheersing omgaan. 

Zo leren we bijvoorbeeld dat er wel 80 soorten Magnolia’s zijn, verspreid over Noord-Amerika en Oost-Azië en slechts 2 soorten IJzerhout: Parrotia persica en Parrottia subaeqaulis. We bewonderen onder andere de Quercus palustris ‘Green Pillar’, de Ulmus laevis en de Zanthoxylum simulans, ook bekend als Sichuanpeper of Kiespijnboom. Van de laatste worden de bessen al van oudsher gebruikt bij kiespijn als verdoving. Van de zaden wordt de bekende szechuanpeper gemaakt.
 

De passie en kennis waarmee Martin en Corné vertelden maakten deze avond mooi en geslaagd!
Tijdens de afsluiting werd een idee geopperd waar we in de toekomst verder gevolg aan willen geven. 
 
De laatste sortimentsbijeenkomst van dit jaar is op zaterdag 23 september, we bezoeken dan het Arboretum Oudenbosch

Aanmelden voor deze laatste bijeenkomst kan via info@treeport.eu.