Team Aeres Velp over het NK Hovenier 2023

​We tellen af! Over minder dan 7 dagen start de finale van het NK Hovenier 2023 tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg. In aanloop naar deze spannende wedstrijd gingen wij de afgelopen weken in gesprek met de finalisten. Vandaag is het de beurt aan het team van Aeres Velp om hun verhaal te vertellen. Hiervoor spraken wij met teamlid Willem Mateman. 

Drie dagen, vier teams met mbo-studenten, het aanleggen van een complete tuin. Met als doel het winnen van de titel van beste hovenier van Nederland. Dat staat op 10, 11 en 12 januari aanstaande op de planning. Eén van de deelnemende teams aan de finale van het NK Hovenier is het team van Aeres Velp. Een korte kennismaking met deze jonge hoveniers in opleiding. “Wij zijn Willem Mateman en Twan Geven, beiden 19 jaar en komen uit de Achterhoek. Onze hobby’s? Wij willen van onze grootste hobby ons werk maken. En dat is natuurlijk supermooie tuinen aanleggen, wat wij nu aan het doen zijn. Een andere grote hobby is voetbal. Die van Twan is Survivalrun.”
 
”Vorig jaar zouden ik en Tom Thomassen meedoen met de finale van het NK. Helaas kreeg Tom de dag voor de finale corona. Twan viel voor Tom in en we zijn 2de geworden. Dit jaar willen we graag meedoen met als doel om te winnen.” Op de vraag hoe het team zich nu voorbereidt op zo’n grote, landelijke finale. “Net als vorig jaar voeren we ter voorbereiding op de finale bepaalde opdrachten uit. Zo bouwen we dit jaar een insectenhotel die ook in onze finaletuin komt te staan. Wij gaan dit jaar winnen, omdat wij vorig jaar voor het eerst met elkaar hebben gewerkt en toen zelfs 2de werden. Dit jaar zien wij een grote kans dat we Nederlands kampioen worden. Als wij winnen, dan gaan we naar het EK in Polen. En ook daar knokken we voor de eerste prijs!”
 

NK Hovenier

Koninklijke VHG, dé branchevereniging voor groenprofessionals in Nederland, organiseert jaarlijks in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherland, de AOC’s, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen en Colland Arbeidsmarkt het Nederlands Kampioenschap Hovenier. Doel is om het hoveniersvak in de spotlights te zetten en de instroom te bevorderen door jongeren te laten zien dat hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is. Begin november 2022 kwalificeerden vier teams zich voor de finale die tijdens De Groene Sector Vakbeurs plaatsvindt. Op 10, 11 en 12 januari 2-23 strijden de finalisten tegenover onze stand in hal 4 om de titel van beste hovenier van Nederland.