Studenten maken hybride yoghurt van koemelk en plantaardige zuivel

Hoe kunnen consumenten overtuigd worden om vaker te kiezen voor plantaardige producten? Binnen de opleiding Voedingsmiddelentechnologie op Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) zijn studenten Hilde Slaghuis, Anke Vos en Mohammad Noman aan de slag gegaan met een uitdagende opdracht vanuit het Food Application Centre for Technology (FACT). Het resultaat: hybride yoghurt, deels plantaardig en deels zuivel.

Doorbraak

De opdracht had als doel om constante, lokale en duurzame producten te ontwikkelen voor bedrijfs- en organisatiekantines. Studenten hebben yoghurt gemaakt van koemelk in combinatie met soja- of havermelk. Deze nieuwe hybride yoghurt is een ware doorbraak en toont aan hoe dierlijke en plantaardige ingrediënten elkaar kunnen versterken, met positieve gevolgen voor zowel dieren als het milieu.

Stap naar meer plantaardig

Het ontwikkelingsproces omvatte het volledige traject van gras tot glas, waarbij ook de nutriënten die van nature aanwezig zijn in melk behouden blijven. De melk die wordt gebruikt is afkomstig van de Dairy Campus, waar HVHL nauw mee samenwerkt. De combinatie van koemelk met een plantaardige drank, zoals haver- of sojamelk, maakt de overstap naar plantaardige producten voor consumenten gemakkelijker.

Verschillende varianten

De afgelopen weken zijn er verschillende varianten yoghurt geproduceerd met verschillende verhoudingen melk en plantaardige dranken, variërend van 90:10, 70:30 tot 50:50 voor zowel soja als haver. Het bleek mogelijk om met bestaande processen heerlijke hybride yoghurt te produceren. Belangrijke kenmerken van de eindproducten zijn beoordeeld en vergeleken met die van 100% zuivel. Daarnaast is er een consumentenonderzoek uitgevoerd om te bepalen welke varianten het meest gewaardeerd werden door consumenten. Uit het onderzoek kwamen de zuivel/soja 50:50 en zuivel/haver 70:30 varianten als favorieten naar voren. De resultaten tonen aan dat dit product geschikt is om verkocht te worden.

Proeven tijdens duurzame markt

Zaterdag 23 september organiseert de gemeente Leeuwarden een duurzame markt in het Gemeentehuis van de stad. Tijdens deze markt zal ook dit project te zien en te proeven zijn. Toegang is gratis, dus dit is een mooie kans voor iedereen om hybride yoghurt te proeven.