Studenten adviseren: ruil mest voor graan

Een stap zetten richting een duurzamere landbouw, hoe pak je dat aan? Dat was ook de vraag die samenwerkingsverband Vallei Varken stelde aan studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research. Via de Wetenschapswinkel pakten zij deze vraag op en adviseren te starten met het ruilen van varkensmest voor lokaal geteelde akkerbouwproducten.

Vallei Varken is een samenwerkingsverband van drie varkenshouders dat graag wil bijdragen aan een circulaire varkenshouderij. Om dat voor elkaar te krijgen is een samenwerking nodig met akkerbouwers, om zo aan voedergewassen te komen. De Wetenschapswinkel (onderdeel van Wageningen University & Research) heeft geholpen te kijken hoe zo’n samenwerking er uit kan zien.

De studenten begonnen met het zoeken naar akkerbouwers die een samenwerking met Vallei Varken wel zagen zitten en ze vonden er twee. Vervolgens werkten ze drie scenario’s voor samenwerking uit.

Aan de hand van deze scenario’s kan Vallei Varken in gesprek met de akkerbouwers om echt tot samenwerking te komen. De studenten adviseren om te starten met samenwerkingen waarin lokaal geteeld granen en mest geruild worden. Lees meer over dit onderzoek op de projectpagina.

Wetenschapswinkel: onderzoek door studenten en onderzoekers
De Wetenschapswinkel zoekt antwoorden op onderzoeksvragen en voor maatschappelijke problemen die aansluiten bij de Wageningse kennis. Deze onderzoeken doen zij voor burgers, maatschappelijke organisaties of sociale ondernemers met beperkte financiële middelen.

Samen met de vraagsteller pakken studenten en onderzoekers van WUR het project op. Zo zorgen we voor een duurzamere wereld, stapje voor stapje.

Werk aan de winkel
Wil je daar ook aan bijdragen? De Wetenschapswinkel zoekt regelmatig studenten om mee te werken aan onderzoeken. Lijkt dit je wat? Kijk dan eens op de pagina ‘Student assignments‘.

“Onderzoeks- en levenservaring dankzij Wetenschapswinkel”
– Marlijn Wagenaar, oud student die onderzoek deed voor de Wetenschapswinkel