RX en ZX – perfect gesneden op 37 en 28 mm

Met de beste voerkwaliteit en een maximale capaciteit bepalen de RX en ZX opraap- en transportwagens van KRONE op basis van de nieuwe OptiGrass snij-inrichting de nieuwe norm in het professionele opraapsegment.

In een nieuwe frisse look en technisch duidelijk vernieuwd concept presenteert KRONE de opraap- en transportwagens van de series RX en ZX. Niet alleen het topmodel ZX met een laadvolume van 43 tot 56 m3, maar ook zijn kleinere broertje RX (33 tot 40 m3) bepalen in het professionele segment als opraap- en transportwagens met korte snijlengtes en hoge prestaties de nieuwe standaarden wat betreft ruwvoerkwaliteit. De basis daarvoor levert met name het als ‘OptiGrass 28 en 37’ verkrijgbare nieuwe snijaggregaat door zijn zuivere, exacte (kort)snede en het optimaal gestructureerde en homogene gewas.

Integraalrotor met SplitCut
Voor een perfecte opname en overdracht van het gewas aan de snijrotor en een zeer gelijkmatige gewasstroom zorgt de 2,13 m brede, ongestuurde EasyFlow pick-up. Door de hydraulische aandrijving kan de snelheid van de tanden afhankelijk van de doorvoer zo worden aangepast dat de snijrotor gelijkmatig wordt gevuld. Dat komt niet alleen aan het gewaskwaliteit ten goede, maar vermindert ook het brandstofverbruik. Daarbij zorgt de pendelend opgehangen en elektrohydraulisch ontlaste EasyFlow pick-up zelfs bij moeilijke oogstomstandigheden voor een optimale bodemaanpassing.

De kern van de nieuwe RX- en ZX-series is de snijrotor. De integraalrotor zorgt voor een steeds gelijkblijvende verdeling van het gewas over de totale snijbreedte van de rotor. Bij een rotordiameter van 88 cm overtuigen de wagens zich met zijn enorme verwerkingscapaciteit. De schaarsnijprinicipe geplaatste messen tot de meenemers van de snijrotortanden zorgen onder alle omstandigheden voor een perfecte snede, zonder het gewas tot moes te persen – dat spaart niet alleen kracht, maar ontziet ook het gewas. De afhankelijk van het snijaggregaat 17 of 22 mm brede meenemers zijn van hoogveredeld gehard Hardox staal gemaakt en daardoor zeer robuust en duurzaam. Aan de zijkanten van de integraalrotor bevinden zich ca. 22 cm brede vijzels, die het gewas actief naar het midden van de rotor transporteren. In samenspel met het KRONE SplitCut systeem wordt zo verzekerd dat er ook het buitenste mes van de rotor geen enkele product ongesneden in de laadruimte terechtkomt. Daarvoor wordt de gewasstroom bij het buitenste mes opgesplitst waarbij de buitenste snijrotortand het gewas mee rond neemt en opnieuw invoert. Geleideplaten voeren het materiaal daarbij naar het midden van de rotor, waar het gesneden wordt. Dat verzekert een exacte snijkwaliteit over de volle breedte!

OptiGrass: de allerfijnste snijtechniek
Het nieuwe snijaggregaat met hoge capaciteit is verkrijgbaar in twee varianten: Met 40 messen uitgeruste ‘OptiGrass 37’ theoretische snijlengte tot 37 mm. Met de ‘OptiGrass 28’ wordt met behulp van 54 messen zelfs een theoretische snijlengte tot 28 mm bereikt – Daarbij biedt de OptiGrass snij-inrichting door de exacte schaarsnede en het optimale snijbeeld bovendien een perfect snijkwaliteit dat tevens homogeen wordt geladen.

Het aandrijfconcept
De brede rotor met inwendige eindaandrijving maakt in combinatie met het PowerBand aandrijfconcept een maximale capaciteit mogelijk. Bij de RX opraap- en transportwagens brengt de KRONE PowerBand daarbij een ca. 25% hoger aftakasvermogen over dan het eerdere model, bij de ZX is dat tot 10% hoger. Door demping van de belastingspieken zorgt dit aandrijfconcept voor een zeer rustige loop en bijzonder geringe slijtage, waarbij de complete aandrijfstreng bij de RX met 2500 Nm en bij de ZX met 3000 Nm beveiligd is. Het intelligente toerentalconcept verhoogt eerst het ingangstoerental, dat vervolgens in de eindaandrijving wordt gereduceerd. Door de verlaging van het draaimoment worden de componenten ontzien. Ook heeft KRONE, de twee riemschijven eenvoudig verwisselbaar gemaakt om het toerental van de rotor aan de desbetreffende oogstomstandigheden aan te passen. Zo wordt de snijrotor steeds optimaal met gewas gevuld. Bovendien maakt dit ook bij gebruik van kleinere trekkers een optimale aanpassing aan verschillende oogstomstandigheden mogelijk.

Klik hier voor de website.