Ruime keuze uit 160 gecertificeerde duurzamere bloemisten

Steeds meer bloemisten laten zich certificeren met de Barometer Duurzame Bloemist. Aan het begin van dit jaar is het aantal gestegen naar 160 bloemisten. De verschillende voordelen van certificeren voor de bloemist en de duurzaamheidsambities van Fleurop, FloraNL en VBW dragen bij aan de stijging. Ook de internationalisering kan groei stimuleren. De gecertificeerde bloemisten zijn verspreid over het hele land en dat betekent makkelijker kiezen voor de consument.

Aan het eind van 2020 hebben 160 bloemisten een certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist, een stijging van bijna 18% ten opzichte van 2019. Deze bloemisten tonen met het certificaat aan dat zij duurzaam ondernemen en hun assortiment van bloemen en planten duurzaam inkopen. Afhankelijk van het aantal punten dat zij halen, krijgt de bloemist het bronzen, zilveren of gouden certificaat uitgereikt. In 2020 behaalde 68% van de gecertificeerde bloemisten het zilveren niveau, 26% goud en de overige 6% brons. 

Onderscheidend

Een van de redenen voor de groei is dat certificatie een voordeel oplevert voor de bloemist. Een gecertificeerde bloemist kan zich voor zowel de consument als zakelijke klanten makkelijk onderscheiden. Er is een steeds grotere vraag van consumenten naar duurzamere producten en diensten. Ook bedrijven hechten veel waarde aan duurzaamheid en gebruiken de Barometer voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

  

Ambities

Fleurop en FloraNL hebben actieve plannen met duurzaamheidscertificering. Alle Fleurop-bloemisten gaan het komende jaar werken volgens de richtlijnen van de Barometer Duurzame Bloemist en laten zich certificeren. Marjan ter Maten, accountmanager Fleurop: “Ons motto is een goed gevoel bezorgen. Daar dragen niet alleen onze boeketten aan bij, maar ook de manier waarop ze tot stand komen’’. Ook bij FloraNL, DBG en VBW staat duurzaamheid hoog op de agenda waardoor steeds meer bloemisten zich laten certificeren.

Internationalisering

Afgelopen jaar werd de internationale versie van de Barometer Duurzame Bloemist geïntroduceerd. De Sustainable Florist is een vertaling van de Nederlandse criteria en kan in ieder land worden toegepast. In 2021 wordt de eerste internationale gecertificeerde bloemist verwacht.

Ruime keuze

Voor consumenten geeft het certificaat informatie over de duurzame manier waarop de bloemist te werk gaat. Een bloemist met een certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist werkt met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen, gebruikt duurzamer steekschuim, rijdt een bezorgauto met een minder milieubelastende motor, scheidt zijn afval, heeft groene stroom en hanteert ook de minimaal geldende CAO regels voor medewerkers. In heel Nederland is het mogelijk om bloemen en planten te kopen bij een gecertificeerde duurzame bloemist. Via de zoekfunctie van de Barometer Duurzame Bloemist is het makkelijk om een gecertificeerde bloemist in de buurt te vinden en te kiezen.