RDW: actie VIN-inslag (land)bouwvoertuig op locatie

Op vrijdag 11 februari vonden de eerste inslagen van Voertuig Identificatie Nummers (ook wel VIN’s of chassisnummers) voor (land)bouwvoertuigen op locatie plaats. De plaats van handeling was mechanisatiebedrijf Kraakman in Middenmeer.

Zonder VIN geen registratie
Het gaat om tractoren, getrokken materieel en rijdende werktuigen (ook wel motorrijtuigen met beperkte snelheid of MMBS genoemd) waarvoor in 2021 de VIN-inslag is aangevraagd om het voertuig te kunnen registreren. Zonder een VIN kan een (land)bouwvoertuig niet worden geregistreerd. Het gaat dan om (land)bouwvoertuigen die geen ingeslagen VIN of geen constructieplaat met VIN hebben. Samen met branchepartijen LTO, Fedecom en Cumela regelt de RDW een aantal centraal gelegen locaties en dagen voor VIN-inslagen.

Centrale locaties
In sommige delen van Nederland liggen keuringsstations niet naast de deur. Door deze centraal gelegen locaties hoeven eigenaren niet zo ver te rijden met hun langzame voertuigen en kan de RDW VIN’s inslaan bij enkele tientallen voertuigen op één dag. Landbouwmechanisatiebedrijf Kraakman stelt als eerste ruimte beschikbaar hiervoor. “We hebben ruimte genoeg om enkele tientallen (land)bouwvoertuigen te herbergen. We hebben natuurlijk al ervaring met deze doelgroep en onze vestiging ligt centraal. Reden genoeg om graag een steentje bij te dragen aan deze actie.”

Niet altijd nodig
Vorig jaar is er voor ongeveer 2000 (land)bouwvoertuigen een VIN-inslag aangevraagd. Niet voor al deze voertuigen zal dat nodig zijn. Clustermanager Gerke Paulusma: : “Bij sommige voertuigen zal een identiteitsonderzoek volstaan als alsnog een VIN wordt gevonden. Is dat niet het geval, dan wordt het VIN ingeslagen na het vaststellen van de identiteit. Als het gaat over landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken kun je je afvragen of een VIN-inslag en registratie nodig zijn. Rijd je met het getrokken voertuig niet harder dan 25 km/u, dan kan de eigenaar er ook een witte kentekenplaat op bevestigen.”

Afwachten
Na deze eerste keer volgen nog meer VIN-inslagdagen op centraal gelegen locaties in het land. Paulusma: “We kiezen samen met de branchepartijen locaties in de buurt van meerdere aanvragers. Gezien de aantallen voertuigen die nog wachten op identiteitsonderzoek en VIN-inslag kan het even duren voor elke aanvrager wat hoort. Dus heb je een aanvraag ingediend en nog niks van ons gehoord? Wacht dan even rustig af want we zijn ermee bezig. Heb je het kentekenbewijs inmiddels wel ontvangen? Vergeet dan vooral niet je tractor of motorrijtuig met beperkte snelheid op kenteken aan te melden bij de verzekeraar”.

De komende maanden worden alle aanvragen tot VIN-aanslag behandeld. Tot 1 juli geldt er een coulanceregeling voor (land)bouwvoertuigen, tot die datum mogen ze ook zonder kentekenbewijs nog de weg op.