Praktijkdag T-Rijbewijs Light

In 2025 is het T-Rijbewijs in gevoerd. Voor alle machines op de openbare, moet de bestuurder in bezit zijn van een T-Rijbewijs. Voor een T-Rijsbewijs moet je bij het CBR afrijden in een tractor met aanhanger. Zeker voor kleine machines (wiellader/dumper/heftruck) is de herkenning met de benodigde vaardigheden laag.  

Het ministerie heeft daarom (op aandringen van diverse brancheorganisaties) een project (T-rijbewijs light) opgestart om voor kleine machines, een verlichting te kunnen toepassen.  BMWT neemt deel aan het T-Rijbewijs Light project. Om de werkgroep te laten ervaren wat nodig is qua vaardigheden om kleinere machines te besturen. De werkgroep bestaat uit afgevaardigden van het CBR, Ministerie, RDW, SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, Afvaardigingen van gebruikers en fabrikanten.  

BMWT-lid JCB, heeft op de praktijkdag verschillende type machines en vergaderruimte beschikbaar gesteld. De werkgroep heeft daarmee het idee kunnen onderzoeken & toetsen of de machine t/m 3,5T ook met een B-rijbewijs zijn te besturen. Deze ervaringen worden in het verdere proces gebruikt. Het onderzoek zal naar verwachting in het najaar worden opgeleverd. De daadwerkelijke verlichting zal pas op zijn vroegst in 2024 actief worden.