Prachtige nieuwe fokberenstal met veel beton

De nieuwe berenstal in Son (NBr) is het paradepaardje van Klasse Ki. Het sperma van de 220 fokberen die hier staan, gaat de hele wereld over. Beton is het belangrijkste bouwmateriaal in deze prachtige stal.

Alle fokberen zijn individueel gehuisvest. Het maken van groepen is niet mogelijk, omdat mannelijke varkens geen concurrentie van andere mannen in hun territorium dulden. Wel heeft elke beer een zeer ruim hok van ongeveer 3 m bij 2,5 m en liggen de dieren in een dik pak zaagsel. Stalen spijlenhekken tussen de hokken maken sociaal contact met de buurman mogelijk voor de dieren. Deze draaibare hekken zijn ook handig voor het uitmesten van de hokken. Wanneer ze allemaal zijn opengezet en de beer op de gang staat, kan met een shovel een complete rij schoongemaakt worden.

Gewapend betonvloer
Zoals gezegd voert beton de boventoon in de stal die ongeveer 90 m lang en 20 m breed is. Als eerste is er in de gehele stal een gewapend betonvloer gestort. Een mestkelder is niet aanwezig. Op de vloer zijn vervolgens over de volledige lengte van de stal drie loopgangen gestort van 2 m breed en 150 mm hoog. De berenhokken zijn aan weerszijden van deze loopgangen.

Betonnen hokafscheiding
Op de loopgang is een prefab betonnen hokafscheiding gezet die dient als voorzijde van de berenhokken. De achterzijde van de hokken bestaat uit een gestorte betonnen muur van 100 mm dik. Middels stekken die uit de ondervloer steken, is deze muur constructief verankerd. De buitenwanden van de stal bestaan uit geïsoleerde prefab wandelementen van 1,40 m hoog. Hierboven bevindt zich een lichtstraat. Ook de voor- en achtergevel zijn gemaakt van geïsoleerde prefab wandelementen. Directeur Stefan Derks van Klasse Ki is in zijn nopjes met de nieuwe stal: “Het is een robuuste stal die lang mee zal gaan. We gaan hier veel plezier aan beleven.”

Hoge gezondheidsstatus
Een goede gezondheidsstatus is zeer belangrijk voor een fokberenstation. Dit betekent dat de lucht via grondbuizen gefilterd binnenkomt. Beren die op het bedrijf arriveren, komen eerst in een aparte introductiestal. Tien dagen na aanvoer worden ze getest en gecontroleerd op de SPF-status (ziektevrij). Pas als alle uitslagen negatief zijn, gaan ze van deze introductiestal naar de grote berenstal. Daarnaast staat de volledige stal op overdruk, aan beide zijden van de stal wordt lucht via twee kanalen in de stal geperst. Hiermee wordt voorkomen dat lucht van buiten de stal met mogelijke ziektekiemen ooit de fokberen bereikt.

Internationale logistieke hub
Klasse Ki werkt samen met de internationaal opererende Deense fokkerijorganisatie DanBred. Omdat Son slechts anderhalf uur rijden is van de internationale logistieke hub Schiphol, is het een zeer aantrekkelijke locatie voor DanBred om vanaf hier diepgevroren en vers sperma de wereld over te sturen. Binnen 24 uur is het sperma vanaf Son bij nagenoeg elke klant, waar ook ter wereld.