‘Pesticidevrij groenbeheer in Knokke-Heist’

De gemeente Knokke-Heist in Vlaanderen gebruikt al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte. Sinds 2021 hebben zij ook een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Tijdens deze studiereis gaan we onderzoeken hoe ook Nederlandse gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden. 

Na het succesvolle webinar op 16 juni over ‘Pesticidevrije tuinen en openbare ruimten,’ waar de gemeente Knokke-Heist uitleg gaf, is het initiatief ontstaan om deze gemeente te gaan bezoeken en te leren over hun werkwijze. Knokke-Heist heeft al ruime ervaring opgedaan over pesticidevrij beheer en gebruiken al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte. Tuinbezitters en hoveniers die particulieren tuinen onderhouden, worden in deze Vlaamse gemeente aangespoord het zonder pesticiden te doen. Vanaf januari 2021 heeft de gemeente zelfs een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Knokke-Heist werkt hierbij samen met Velt, Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren.

Tijdens deze studiereis gaan we in gesprek, mede aan de hand van het bezoek aan diverse praktijkvoorbeelden, van hoe ook Nederlandse gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden. Het volledige programma van de studiereis volgt.

Programma:

Dag 1 (12 oktober) Pesticidevrije tuinen en openbare ruimten

Ochtend: Reis van Nederland naar Knokke-Heist (vertrektijden op opstapplaatsen volgen)
12:00 uur: Aankomst hotel
13.00 uur: Lunch

14.00 uur: Ontvangst en welkom in het gemeentehuis van Knokke-Heist door gemeentebestuur, medewerkers van VELT en Week van de Bij.

Presentatie van Schepen Vervarcke-Pattyn en Siska Siska Willems, Stafmedewerker van Dienst Milieu, Natuur en Landbouw over het pesticidevrij beheer Knokke-Heist, a place to Bee
Presentatie van Geert Gommers van Velt over acties die zij hebben ondernomen om hoveniers, tuinontwerpers en inwoners te betrekken bij pesticidevrij beheer in tuinen.
Knokke-Heist heeft recentelijk haar bomenplan vastgesteld. Het beleid is aanzienlijk veranderd en dit wordt nader toegelicht.

16.00 uur: Excursie

Wandeling naar de bloementuin Wulpenhoek via Duinenwater met een toelichting van een bijengids
Rondleiding in Wulpenhoek door o.a. Siska Willems

Wandeling naar Lakeside.

Lakeside is een unieke plek voor watersport. We kunnen er mooi langs wandelen. Er is outdoor waterski en indoor een zwembad.

Vorig jaar is het gemeentebestuur gestart met de eerste fase van de aanplant van het Stadsrandbos. Een tweede fase volgt dit najaar.

Er komt in de toekomst ook nog een padennetwerk voor fietsers, wandelaars en ruiters met aansluitend een speelbos.

18.00 uur: Diner
20.00 uur: Afsluiting programma

Dag 2 (13 oktober) Pesticidevrije tuinen en openbare ruimten

07.30 uur: Ontbijt
08.30 uur: Tour met de bus naar verschillende locaties langs de oostelijke bijenroute. Zo wordt er een bezoek gebracht aan een hotel die de buitenruimte biodivers heeft ingericht. Ook gaan we naar een landbouwbedrijf waar de gemeente goede contacten mee onderhoudt wat betreft de aanleg van bloemenweiden om zo de biodiversiteit juist ook in het buitengebied te versterken. Tot slot worden er diverse projecten in de openbare ruimte bezocht waar door bewust beheer de biodiversiteit floreert.
12.30 uur: Lunch
14.00 uur: Toelichting door Bart Vandepoele over de Vlaamse campagne ‘Week van de Bij’. Het doel van deze week is om gemeentebesturen, bedrijven en inwoners te stimuleren zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.
15.00 uur: Vertrek naar huis.

“Knokke-Heist is de eerste gemeente in België die bijen echt een rol als milieubewakers toebedeelt”

Kosten:

595 euro voor niet leden van de organisaties van de werkgroep de Levende tuin en lezers van de vakbladen Groen en Stedelijk Interieur die geen abonnement hebben.
545 euro voor leden voor de leden van de organisaties van de werkgroep de Levende Tuin en abonnee’s van de vakbladen Groen en Stedelijk Interieur.

In deze kosten zit inbegrepen:

Busreis (Roosendaal – Knokke-Heist)
Hotel (1 nacht)
Vervoer tijdens de studiedagen (eventueel bus of fiets)
2 x lunch
1 x diner

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar: wendy@steenbreek.nl

Organiserende partijen:

Deze studiereis is een initiatief van de werkgroep de Levende Tuin: AVVN samen natuurlijk tuinieren, IVN natuureducatie, KMTP/Groei&Bloei, KNNV, NL Greenlabel, Stichting Steenbreek, Sociaal Tuinieren, Velt en Vogelbescherming Nederland


De organisaties achter het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’ vinden het van belang om bestuurders, ambtenaren, gemeenteraadsleden en anderen te blijven voeden over actuele onderwerpen die betrekking hebben op de vergroening van de leefomgeving. Lees hier het Manifest ‘Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’