Vanuit andere sector met plezier in de kwekerij

Zij-instromers worden via de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij opgeleid tot enthousiaste boomkwekerijmedewerkers. „Ze zijn bij ons op de kwekerij begonnen, enthousiast en bereid om te willen leren.” Arno Rijnbeek vertelde over zijn ervaring tijdens het webinar ‘Help! Hoe kom ik aan personeel?’.

Arno Rijnbeek, van Rijnbeek Perennials in Boskoop, heeft goede ervaring met zij-instromers die op zijn vasteplantenbedrijf werken en de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij hebben afgerond. „Ze zijn bij ons op de kwekerij begonnen, enthousiast en bereid om te willen leren. Via Greenport Boskoop kwamen we uit bij de brancheopleiding die in Boskoop door Yuverta wordt gegeven.”

Twee zij-instromers zijn nu in vaste dienst. Barbara, bijvoorbeeld, werkte voorheen in de horeca, totdat ze in coronatijd werkloos raakte. „Ik had al heel lang affiniteit met bomen, planten, natuur, en dacht: ik gooi het over een andere boeg”, vertelde Barbara enthousiast op het webinar. „Toen heb ik een baan en een opleiding in de kwekerij gevonden.”

Barbara is nu 2,5 jaar in dienst van Rijnbeek. „Ik heb het heel erg naar mijn zin.” De brancheopleiding is een combinatie van theorie en praktijk. „Je gaat echt op bezoek bij andere bedrijven, dat is heel leerzaam.”

Ze behoorde tot de eerste geslaagden van de brancheopleiding in Boskoop. De opleiding start dit voorjaar ook in regio West-Brabant bij Curio Breda, en ook in regio Horst a/d Maas bij Yuverta. Zij-instromers en medewerkers die willen doorgroeien in de sector, kunnen zich aanmelden via deze site. Colland Subsidie is mogelijk.