tunnels

“Nóg meer kassen en tunnels, dat past niet”

Op een bijzondere plek in Rijsbergen, ten oosten van Natuurgebied Pannenhoef, wonen twee agrariërs die nadenken over hun toekomst. Eén daarvan is aardbeienteler Piet Hendrickx. Hij vertelt over zijn plannen en hoe hij betrokken raakte bij de pilot, maar ook over de hobbels die hij tegenkwam. Met veel plezier telen Piet en zijn vrouw Addie tientallen jaren aardbeien. Tot hun pensioengerechtigde leeftijd langzaam dichterbij komt: “Toen gingen we eens nadenken over hoe het hier verder moest. De aardbeienteelt ontwikkelt zich namelijk steeds meer in de richting van de bedekte teelt, in kassen en tunnels. Maar nóg meer kassen en tunnels, dat vonden wij hier in de Groenblauwe mantel en pal tegen natuurgebied de Pannenhoef, niet passend.”

Kas, tunnels en trayveld saneren

De familie Hendrickx kreeg het idee om de kas, tunnels en het trayveld te saneren en daar woonruimte te realiseren (met de Ruimte-voor-Ruimte-regeling), rekening houdend met een passende landschappelijke inrichting met mogelijk ruimte voor extra natuur. En, aangezien bij de Pannenhoef geen Natuurpoort is, dachten zij ook daaraan: “Er was ook bij onze kinderen interesse om een Natuurpoort te gaan creëren. Met horeca, een aantal recreatievoorzieningen en parkeergelegenheid. Wij werden steeds enthousiaster, maar zoiets ontwikkel je natuurlijk ook samen met je omgeving, dus toen hebben we ons initiatief gemeld bij de pilot Vitaal Buitengebied.”

De gedachte om samen met hun omgeving het idee voor een Natuurpoort te gaan uitwerken werd niet door iedereen in die omgeving omarmd, zo bleek. De impact leek te groot. “De horecaplannen hebben we toen laten vallen. Dat vonden we heel jammer,” bekent Piet, “Gelukkig bleek nadat de gebiedsvisie voor Pannenhoef-Oost was vastgesteld, het plan om de kas, tunnels en het trayveld weg te doen en in plaats daarvan woonruimte te maken in ieder geval perfect in die gebiedsvisie te passen.” Vanuit die visie is er de afgelopen tijd een uitgebreide verkenning geweest, waarin gezamenlijk gekeken is naar de beste plek voor de woonruimte. De kritische noot die Piet wil plaatsen is dat het hele proces rondom zijn initiatief te lang geduurd heeft: “Daar moeten we echt van leren, maar daar is zo’n pilot ook voor bedoeld.”

Tip voor initiatiefnemers

Piet moedigt nieuwe initiatiefnemers met mooie ideeën vooral aan die te proberen te realiseren. “De steun van de overheden vonden wij heel prettig, en in de werkgroep van de pilot ontstonden goede discussies, waar je wat mee kon.” Maar hij heeft ook een tip. Piet wijst op goede communicatie. “Ga eerst individueel en gelijkwaardig in gesprek met de bewoners en partijen in je omgeving. Dan krijg je meteen feedback en die is heel erg waardevol.”