Naktuinbouw Laboratoria vernieuwt Xylella-toetsing

Toetsprotocol Xylella uitgebreid met tweede onafhankelijke PCR-toets

Met het toevoegen van een tweede PCR-toets maken we de toets op zo’n brede waardplantenreeks nog robuuster. We controleren voortaan de aanwezigheid van twee onafhankelijke stukjes. Zo verkleinen we de kans dat we het pathogeen missen. Ook als er verandering in een stukje DNA is. We hebben dit getoetst in veertig verschillende waardplanten op zowel blad als twijgen en het werkt goed. De toets is daarmee robuuster zonder tijdsverlies.

Moleculaire methoden verhogen snelheid en zekerheid

Voor een aantal gewas/pathogeen combinaties vervingen wij afgelopen tijd al traditionele toetsmethoden door moleculaire methoden zoals PCR.

De (real-time) PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen. Dit gebeurt met behulp van pathogeen specifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of verdachte kolonies daadwerkelijk het pathogeen betreffen. Daarnaast zijn er minder gevaarlijke stoffen nodig om een uitslag te verkrijgen. Dit maakt deze techniek behalve sneller ook veiliger voor mens en milieu.

Xylella fastidiosa heeft brede waardplantenreeks

Xylella fastidiosa is een bacterie die schadelijk is voor ruim 300 plantensoorten. Zoals olijfbomen (Zuid-Italië), oleander en lavendel (Corsica, Zuid-Frankrijk) en druiven (Californië). Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor de boomkwekers en de kwekers van vaste planten. Tot nu toe komt deze bacterie niet voor bij planten in Nederland.