Mijlpaal: In 4 dagen tijd één miljoen bomen en struiken aangevraagd

Via Meer Bomen Nu zijn sinds maandagochtend één miljoen bomen en struiken aangevraagd door burgers en vooral ook veel boeren. Deze stormloop op plantgoed laat zien dat er meer dan genoeg bereidheid én ruimte is om bomen te planten in Nederland. Meer Bomen Nu geeft bomen en struiken weg om klimaatverandering te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Hiermee heeft het tweede Meer Bomen Nu seizoen officieel een vliegende start. De bomenaanvraag wordt nu gesloten. Zodra er nog meer oogstlocaties, vrijwilligers en fondsen beschikbaar zijn kan er verder geopend worden.  De organisatie roept nu boswachters en groenbeheerders op om oogstlocaties te melden en burgers om zich aan te melden als vrijwilligers. De natuur biedt voldoende gratis plantgoed, nu de handen uit de mouwen en samen Nederland vergroenen!

Al een half miljoen bomen en struiken geplant

Meer Bomen Nu – een initiatief van MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda – mobiliseerde het afgelopen jaar in korte tijd meer dan tweeduizend vrijwilligers om onder leiding van boswachters, ecologen en groenbeheerders jonge zaailingen te oogsten, bundelen en sorteren. Vanaf november wordt er weer gestart. Mensen die zich nu aanmelden als plantlocatie kunnen van de winter een mooie mix aan bomen en struiken ophalen bij de oogstlocatie of bij een van de vele bomenhubs. Afgelopen seizoen werden er 120 verschillende soorten geoogste, waarvan het merendeel inheems. Uit enquête blijkt dat 80% van de zaailingen aanslaat. Dat is een prachtig resultaat dat niet onderdoet voor reguliere bosaanplant. Daarnaast gaf de campagne afgelopen jaar ook 190.000 perenbomen en 65.000 sneeuwbalstruiken weg: overschotten door corona. Hierdoor eindigde de teller vorig jaar op een half miljoen! Lees meer in het MeerBomenNu Magazine.

Logisch, praktisch en toch innovatief
Het verplanten van zaailingen klinkt heel logisch, maar is toch vernieuwend. De campagne biedt concreet handelingsperspectief voor iedere burger die zich zorgen maakt om de staat van onze natuur en over het klimaat. Gewoon samen de handen uit de mouwen steken. In elke achtertuin, gemeentepark en natuurgebied zijn zaailingen te halen die weggehaald kunnen worden omdat deze ongewenst zijn of op de huidige plek geen grote boom kunnen worden. Voor gemeentes is het een concrete invulling voor het vergroenen van de bebouwde kom samen met burgers. Voor terreinbeheerders is het een win-win situatie: de berk die zij kwijt willen op de hei, wil een boer of burger wel hebben! Voor boeren is het een hele laagdrempelige manier om te werken aan een natuurinclusieve bedrijfsvoering: gratis bomen en struiken zonder ingewikkeld papierwerk.
 
Meer Bomen Nu 2.0
Het eerste seizoen was een leerjaar en kampte met lockdowns door corona. Nu maakt Urgenda een vliegende herstart met inmiddels een goede naamsbekendheid en de steun van Eurocommissaris Frans Timmermans, een groot netwerk aan groene organisaties, vrijwilligers, boswachters en bomenhubs en een prachtig resultaat: 500.000 bomen en struiken weggegeven waarvan 80% is aangeslagen. De verplantmethode werkt en kan oneindig opgeschaald worden. Want elke plantlocatie van nu wordt over een paar jaar een oogstlocatie.
Aankomende winter is de logistiek zeer verbeterd doordat elke bomenhub, vrijwilliger en plantlocatie zijn eigen profiel krijgt in de nieuwe database, de Bomenplanner genaamd. De Bomenplanner wordt gelanceerd op het Bomenfestival op 26 september. Op 27 september is er een gemeenteconferentie. Half november, als de bomen in rust zijn, begint het echte werk.