Meerjarige bloembollen: één keer planten, jaren plezier

Bloembollen waarvan je jaar op jaar opnieuw geniet. Het lijkt een sprookje, maar het is echt waar. Probeer het zelf en plant meerjarige bloembollen in de tuin.


Groeicyclus vaste planten

Bloembollen die ieder jaar opnieuw bloeien heten meerjarige bloembollen. Na de bloei blijven de bloembollen in de grond zitten, zodat het loof (de steel en bladeren) rustig de tijd krijgt om af te sterven en de bloembollen zich ondergronds kunnen voorbereiden op het volgende groeiseizoen. Ze volgen hiermee dezelfde groeicyclus als vaste planten. Een aantal breidt zich ook nog eens uit door zich ondergronds te vermeerderen. Hoe leuk is dat?


Soorten

Er is volop keus in meerjarige bloembollen, zoals de vrolijke Oosterse anemonen (Anemone blanda), frivole sneeuwroem (Chionodoxa), gezellige boshyacinten (Hyacinthoides) en rijkbloeiende buishyacinten (Puschkinia). Meerjarige bloembollen die ook nog vermeerderen zijn bijvoorbeeld de serene sneeuwklokjes (Galanthus), kleurrijke narcissen (Narcissus), blauwgekleurde sterhyacinten (Scilla) en geurende lenteklokjes (Leucojum vernum).


Planten

Om in het vroege voorjaar van meerjarige bloembollen te genieten, plant je ze in het najaar. Let op dat je dit doet vóór de eerste vorst. Geef ze een plek tussen de vaste planten in de border, in plantvakken, in het gazon, tussen bodembedekkers en onder bladverliezende struiken en hagen. Plant je ze in het gras? Wacht dan met maaien tot het blad geel is geworden. De bollen halen energie uit het blad om zich voor te bereiden op het volgende jaar.

Wil je meer weten over bloembollen? Ga naar www.bloembol.org.