Mbo-opleiding Boomverzorging krijgt eindelijk erkenning die het verdient

Het beroep Boomverzorger heeft vanaf dit schooljaar een eigen gekwalificeerde mbo-opleiding op niveau 3. Maandagochtend 13 september heeft Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) alle studenten en docenten Boomverzorging van Yuverta daarom welkom geheten met taart.

“De opleiding Boomverzorging bestaat al jaren, maar vanaf dit studiejaar hangt daar een kwalificatiedossier speciaal voor het beroep Boomverzorging onder,” vertelt Maurice Koster, opleidingsmanager van Yuverta mbo Velp. “Dit is een erkenning van het vak en daarmee voor ons én de branche een feestelijk moment.”

VHG en Yuverta (voorheen Helicon) hebben zich jaren ingespannen om boomverzorging als volwaardige opleiding in het mbo gepositioneerd te krijgen en dat is eindelijk gelukt. “Wij en VHG zien dit niet als eindstation, maar we gaan verder met het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn om het boomspecialisme op een goede manier in het mbo en hbo gepositioneerd te krijgen,” zegt Koster. “Vandaag is dus een heel mooi startpunt om de opleiding voor dit prachtige beroep verder te ontwikkelen,” besluit Koster.

Over de opleiding Boomverzorging

De opleiding Boomverzorging leidt studenten op tot echte bomenspecialisten. Uiteraard leren studenten over bomen, bodem, houtanatomie en ziekte en plagen, zodat ze na de opleiding precies weten hoe ze een boom (van soms duizenden kilo’s) kunnen verplanten of hoe je een grote boom met klimuitrusting en motorkettingzaag kunt snoeien of verwijderen.

Over Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG)

Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in de aanleg, renovatie en het onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en het boomspecialistische onderhoud. VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers. De branche streeft maatschappelijk verantwoord ondernemen na en levert met haar diensten een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van mensen. VHG legt vanuit dat oogpunt ‘de groene verbindingen’ naar mens en maatschappij.

Over Yuverta
Yuverta is ‘thuis in de toekomst’, omdat we ons bezighouden met thema’s die ertoe doen, zoals klimaat, energie, water, voeding en welzijn van mens en dier. Met het bedrijfsleven verkennen we de wereld van nu en morgen. Samen werken we aan een duurzame verbetering van ons onderwijs en onze leefomgeving. Yuverta MBO Velp biedt diverse mbo-opleidingen aan zoals Boomverzorging, Bos- en natuurbeheer, Eco en wildlife, Outdoor en recreatie en Watermanagement. Meer informatie over de opleidingen: Yuverta.nl.

Foto’s: Gerard van Roekel