LTO Noord: ‘Haal rem van boerderijmolens in Overijssel’

Boeren en tuinders in Overijssel die windmolens van maximaal 35 meter willen plaatsen worden vaak onnodig gehinderd. Vergunningsverleners van gemeenten en provincies weigeren vergunningen af te geven, of beperken het gebruik van de molens, vanwege minieme redenen op het gebied van natuur. Dit zet een forse rem op de energietransitie. LTO Noord roept in een brandbrief aan de provincie Overijssel op om de rem op boerenwindmolens eraf te halen.

‘Het is heel gek dat het plaatsen van boerderijmolens zo moeilijk is. Grote windturbines hebben vaak weinig draagvlak. Zonneparken zijn technisch vaak moeilijk, door de overbelasting op het net. Boerderijmolens hebben juist veel draagvlak en ontlasten het overbezette elektriciteitsnet. Alle overheden zouden zich moeten inspannen om het plaatsen van boerderijmolens mogelijk te maken. Ze moeten daarbij kijken naar redenen waarom het wel kan, in plaats van het bedenken van argumenten waarom het niet zou kunnen’, aldus Martien Nillesen, regiobestuurder Oost bij LTO Noord.

Vergunningen

De redenen om vergunningen te weigeren hebben vaak te maken met een theoretisch gevaar voor vogels en vleermuizen. Ook als het geen specifieke vogelgebieden betreft en de molens voorzien zijn van vleermuis-detectiesystemen. Volgens ecologen is de kans op schade zeer klein, maar is het niet volledig uitgesloten. Tegelijkertijd geldt dit risico ook voor grote zonneparken en grote windturbines. Volgens LTO Noord is dit daarom geen steekhoudend argument. ‘Het gaat om de juiste balans tussen de gezondheid van vogels en het belang om duurzame energie op te wekken. Dat kan dan betekenen dat je in bijzondere weidevogelgebieden wat terughoudender bent. Maar het mag niet leiden tot een slot op boerderijmolens’, aldus Martien Nillesen.

Onnozelheden

Gerrie Kleene heeft samen met haar man en zoon een akkerbouwbedrijf in Vechtdal. Zij willen graag zelfvoorzienend worden en duurzaam energie opwekken. Daarom vroegen zij aan de gemeente of zij een boerenmolen van 25 meter ashoogte konden plaatsen. Hier was eerste en onderzoek voor nodig, daaruit bleek dat waar zij woont weinig vogels zijn. Toch kan zij geen boerenmolen plaatsen. ‘Volgens de ambtenaar is het niet uit te sluiten dat er mogelijk een vogel tegen aankomt. Daardoor moet de molen 6 maanden volledig stil zijn en de overige 6 maanden 4 uur per dag stil zijn. Dat komt helemaal niet uit, dat wekt niet genoeg energie op’, zegt Gerrie Kleene.

Het is extra bijzonder dat Gerrie zoveel problemen ondervindt, gezien de maatschappelijke wens om meer duurzame energie op te wekken. ‘Het is toch te gek dat de energietransitie wordt tegengewerkt met dit soort onnozelheden. Theoretisch kan er altijd een vogel tegen zo’n kleine molen aankomen. Maar zon vogel kan ook tegen mijn autoruit aankomen. Dan gaan we autorijden toch ook niet verbieden?’, aldus Gerrie Kleene.