Landbouw en Visserij focust tijdens Werktuigendagen op pre-ecoregelingen, niet-productieve investeringen en eiwitten

Op 25 en 26 september zijn er opnieuw de Werktuigendagen in Oudenaarde. Op de stand van het Departement Landbouw en Visserij krijgt u info over de nieuwe pre-ecoregelingen en niet-productieve investeringen. Samen met ILVO zet het departement ook het thema eiwitten in de kijker. Bij VLAM kunt u terecht voor informatie over gecertificeerd pootgoed en zaaizaden en maakt u kans op leuke wedstrijdprijzen.
 
Pre-ecoregelingen
De overgangsperiode naar het nieuwe GLB loopt tot 1 januari 2023. Voor 2022 kunt u intekenen op de volgende éénjarige pre-ecoregelingen:

Wilt u meer info? Bezoek de stand (159, Maalderijstraat) tijdens de Werktuigendagen.
 
Niet-productieve investeringen
Met de steun voor niet-productieve investeringen wil de Vlaamse overheid u als landbouwer nog meer stimuleren om te investeren in het landschap, het milieu of in de biodiversiteit. Dit zijn investeringen die niet direct inspelen op de verhoging van de productie. Het gaat bijvoorbeeld om de aanplant van bomen en hagen, de aanleg van poelen en waterbekkens, maar ook bijenhotels, nestkasten of wild-redders kunnen steun krijgen.
 
Op 1 juli 2021 trad de nieuwe regeling voor niet-productieve investeringen in werking. Daarmee worden niet alleen de doelstellingen, maar ook de types van investeringen die voor steun in aanmerking komen, aanzienlijk uitgebreid. Ook het steunbedrag is sterk opgetrokken.
 
Heeft u interesse om te investeren in het landschap, het milieu of de biodiversiteit? Vraag meer info tijden de Werktuigendagen.
 
Eiwitten
In het voorjaar lanceerden Departement Landbouw & Visserij samen met verschillende partners de Vlaamse eiwitstrategie 2021 – 2030. Met deze strategie willen Departement Landbouw & Visserij tegen 2030 een meer duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening bereiken én de Europese zelfvoorziening in eiwitten verhogen.
 
Zes strategische thema’s moeten daarbij helpen: duurzaam dierenvoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie.
 
Tijdens de Werktuigendagen vestigen Departement Landbouw & Visserij samen met ILVO de aandacht op het thema ‘meer plantaardige eiwitten’. Kom zeker de demoveldjes met eiwithoudende gewassen bekijken! 
 
Vlaamse overheid op één gezamenlijke stand
 
Meer info over de Werktuigendagen 2021 vindt u op de beurswebsite Werktuigendagen.