(Koude) teelt kan tot 50% energie besparen met ontvochtigers van Condair

Als er één sector is die last heeft van de huidige hoge energieprijzen, is dat wel de tuinbouw. Tuinders of kwekers betaalden altijd al een vermogen voor gas en elektriciteit om hun kassen te verwarmen, maar door de energiecrisis zijn de prijzen alleen maar hoger geworden. Om de luchtvochtigheid in de kas niet te veel te laten oplopen, was het gebruikelijk om ramen of schermdoeken open te zetten. “Het probleem is echter dat de energierekening dan nóg hoger uitvalt,” zegt accountmanager Gerard Boomer van Condair B.V. “Wij bieden een oplossing in de vorm van onze ontvochtigers. Hiermee zijn besparingen op de energierekening mogelijk die kunnen oplopen tot wel 50%. De oplossing is nog eens extra interessant voor telers met een flexibel contract.”

Vochtige lucht veroorzaakt roest of condensatie, met alle gevolgen van dien zoals rotting, schimmels of verwoestende ziektes. Daarom moeten telers van het vocht zien af te komen. Boomer: “Wij leveren in de tuinbouwsector al langer oplossingen voor de warme teelt. Minder bekend is dat we ook producten hebben voor de koude teelt, dat kan zelfs vanaf 1 oC tot ruim 35 oC bij een gelijkblijvend rendement. De sector benaderde ons de afgelopen tijd met de vraag of we konden helpen. Natuurlijk moet de ondernemer een investering doen, maar een terugverdientijd van een jaar is mogelijk.” 

Als energiebron voor de droger kan gebruik worden gemaakt van (rest)warmte

Boomer: “Met de Condair DA adsorptiedroger blijven opbrengst en kwaliteit van de teelt gewaarborgd. De apparatuur is ook rendabel bij kleinere oppervlakten. De apparatuur kan staand of hangend worden geplaatst. Vaak worden er meerdere ontvochtigers, verdeeld over kas, geplaatst. Wij komen op locatie kijken en schatten dan in wat er nodig is en bieden een offerte met een advies aan.” De teler hoeft volgens Boomer niet bang te zijn dat de apparatuur zijn energierekening alsnog omhoogstuwt vanwege een hoog energieverbruik. “Onze apparatuur is duurzaam, zeer energiezuinig, vraagt weinig elektriciteit en heeft daardoor een laag elektrisch aansluitvermogen. De tuinder kan gebruikmaken van restwarmte, bijvoorbeeld van de warmtekrachtkoppeling of zijn warmtenet. Zo wordt zijn besparing nog groter. Het mag duidelijk zijn dat de teler door de besparingen ook voorkomt dat de prijs van zijn producten te veel oploopt omdat hij de hoge energieprijzen moet doorberekenen.” 

Perfecte luchtverdeling voorkomt vochtige plekken

“De drogers kunnen direct in de kas inblazen of voor een nog betere luchtverdeling via luchtverdeelslangen (airsocks) de gedroogde lucht in de kas blazen. Hiermee worden vochtige plekken voorkomen en is de luchtvochtigheid overal in de kas optimaal. Onze adsorptiedroger maakt – zeker bij de koudeteelt – hét verschil tussen winst of verlies.”

Condair

Condair is een Zwitserse multinational. De onderneming bestaat 75 jaar en beschikt dus over een enorme ervaring. De producten hebben zich wereldwijd in de praktijk bewezen. Condair combineert hoogwaardige Zwitserse engineering met kwaliteitsproductie in Duitsland. Klanten in Nederland worden bediend vanuit de vestiging in Amsterdam met een 24/7 beschikbare servicedienst. De onderneming is in vele sectoren actief, van de voedingsmiddelenindustrie tot de medische sector. Naast ontvochtigingsoplossingen levert Condair ook apparatuur voor bevochtiging of verneveling in bijvoorbeeld koelcellen met fruit of bloemen, om verdroging te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. 

Condair neemt deel aan de beurs HortiContact en staat op stand nummer L104.

Telers die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Gerard Boomer voor een afspraak op locatie. Zijn telefoonnummer is 06-82752520.