Koninklijke Ginkel Groep en Lindenbosch Tuinarchitectuur Groenprofessionals van het Jaar

Lindenbosch Tuinarchitectuur en Koninklijke Ginkel Groep zijn gisteren uitgeroepen tot Groenprofessional van het Jaar. Dat gebeurde tijdens het 100-jarige jubileum dat Koninklijke VHG vierde in het AFAS-theater in Leusden. Lindenbosch Tuinarchitectuur werd winnaar in de categorie Tuin, Koninklijke Ginkel Groep won in de categorie Het Levende Gebouw binnen (voorheen interieurbeplanting). Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal reikte de awards uit aan beide winnaars. De Groenprofessional van het Jaar-competitie is een initiatief van Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) om vakkundig ontworpen en aangelegde groenprojecten in de schijnwerpers te zetten.

 

Heerlijke gezinstuin

De jury was zeer enthousiast over de compacte gezinstuin die Lindenbosch Tuinarchitectuur realiseerde op een oppervlakte van 60 vierkante meter. ‘Deze goed doordachte en prima uitgevoerde inzending is een heerlijke gezinstuin voor alle leeftijden en zeer interessant als inspiratiebron voor het grote publiek.’ Ook prees de jury de inzet van de ondernemer Sjoerd van der Linden. ‘Deze ondernemer doet alles zelf: van het ontwerp tot en met de uitvoering en het onderhoud. Hij is goed in staat zijn klanten mee te nemen in het ontwikkelproces, waarbij hij de klantwensen optimaal vertaalt in mooie oplossingen.’

“Deze prijs is echt de kroon op 10 jaar zelfstandig ondernemerschap”, aldus Van der Linden. “Ik deed mee aan de competitie om te laten zien wat je in een tuin van gemiddelde afmetingen kunt realiseren, met oog voor de wensen van de gebruikers en met toepassing van duurzame groene oplossingen. Ik ben blij verrast dat ik daarmee in de prijzen ben gevallen.”

Andere genomineerde projecten in de categorie Tuin:

  • Klassieke L-vormige tuin door GroenXpert
  • Grenzeloze watertuin door De Groot Hoveniers
  • Moderne landgoedtuin door Hoveniersbedrijf Harry Esselink BV
  • Landelijke zwemvijvertuin door Koninklijke Ginkel Groep
  • Eclectische prairietuin door Hoveniersbedrijf De Langstraat
  • ‘Bomen zijn de baas’-villatuin door Fons Linders Tuinmeesters

 

Majestueuze groene wand

De enorme groenwand die Koninklijke Ginkel Groep realiseerde in het kantoor van het European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam, vond de jury een prachtig voorbeeld van wat een vakkundige groenondernemer kan betekenen voor de zakelijke markt. Uit het rapport: ‘Zowel waar het gaat om de beleving, als vanwege de state-of-the-arttechniek die nodig is om deze complexe wand op te bouwen, te laten leven en te onderhouden is dit een uniek project.’

 

Bart Dijkman, commercieel manager bij de Koninklijke Ginkel Groep vindt het een hele mooie eer. “Dit waanzinnige project kwam tot stand dankzij de ruimte die mijn werkgever gaf, het vakmanschap van mijn collega’s en het vertrouwen van de opdrachtgever. Na de EILO-award die we hiervoor wonnen, geeft deze bekroning ons bedrijf nog meer naam als specialist in kennisintensieve projecten, ook in binnengroen.”

 

Andere genomineerde projecten in de categorie Het Levende Gebouw binnen (voorheen Interieurbeplanting):

  • Essentieel kantoorgroen door Interieurbeplanting De Klerk B.V.
  • ‘Voelbaar goed’ binnengroen door Zuidkoop b.v.
  • ‘Flowerizing people’-belevingscentrum door Green Fortune en Donker Interieur

 

Uitgestelde prijsuitreiking
De deelnemende groenbedrijven hebben flink geduld gehad voor de uitslag. De competitie ging begin 2020 van start, maar de coronacrisis zorgde voor vertraging in het wedstrijdverloop. Eind 2020 waren de genomineerden bekend, vervolgens was het wachten op een gelegenheid om de winnaars in het bijzijn van een flink publiek bekend te maken en in het zonnetje te zetten. Het 100-jarig jubileum dat Koninklijke VHG vierde, vormde hiervoor een prachtig podium.