Koen doet mee aan jongerendag: ‘Binnenkant handelsbedrijf laten zien’

Koen de Boer is één van de Boskoopse jongeren die meewerken aan de jongerendag 2023 in Boskoop. Hij laat dan graag het proces en de logistiek van Groen-Direkt zien.

Koen (31) is accountmanager bij Groen-Direkt in Boskoop, het bedrijf dat het actuele plantenaanbod van honderden kwekers samenbrengt op handelsbeurzen en de webshop. Groen-Direkt organiseert de administratie, kwaliteitscontrole en logistiek.


Je bent regelmatig op pad. Naar kwekers of klanten?

„Ik bezoek klanten, zoals tuincentra en exporteurs. Twee dagen per week ben ik op pad, niet alleen in Nederland zelf, maar ook in het buitenland, vooral naar Duitsland, Engeland en België. Tijdens bezoeken neem ik niet alleen door wat ze besteld hebben, maar vooral ook wat hun ervaringen zijn met bijvoorbeeld het sortiment, onze beurzen en webshop. En welke producten kopen ze bijvoorbeeld nog niet bij Groen-Direkt? Uit klantencontact op locatie haal je meer dan uit een belletje.”


En drie dagen per week op de zaak?

„Ja, dan zijn we druk met het voorbereiden, organiseren en afhandelen van al onze beurzen, in totaal zo’n 30 keer per jaar. Onze grootste beurzen zijn de voorjaarsbeurs en de najaarsbeurs, daar werken we een half jaar naar toe.”


Hoe lang werk je nu bij Groen-Direkt?

„Sinds oktober 2019. Dat was een goed moment om te beginnen, want in het najaar verhandelen we heel veel kerstbomen. Ik dacht eerst aan kerstbomen: ‘je hebt goede en slechte’. Maar er zijn zoveel soorten en maten. Dat kreeg ik toen gelijk allemaal mee.”


Wat deed je voordat je bij Groen-Direkt kwam?

„Daarvoor werkte ik bij De Jong Plant in Boskoop, hoofdzakelijk op kantoor in de ondersteuning van verkoop en administratie. Mijn werk in de kwekerij ben ik begonnen bij Star Quality Outdoor Plants in Hazerswoude-Dorp.”


Ben je opgegroeid op een bedrijf?

„Wel op een agrarisch bedrijf, maar niet op een kwekerij. We hadden thuis in Leiderdorp melkvee, koeien en schapen. Ik wilde altijd al het liefst de kwekerij in. Het mooiste dat er is aan planten: ieder seizoen is anders, je kunt niet voorspellen dat bijvoorbeeld Magnolia in een bepaalde week in het voorjaar bloeit.”


Welke opleiding heb je gevolgd?

„Bedrijfskunde en agribusiness aan de HAS in Den Bosch. Hiervoor heb ik nog wel een buitenlandse stage gelopen in Ethiopië, het was meer akkerbouw, heel interessant en leerzaam. Als je eenmaal in de kwekerij begint, dan blijf je er ook in hangen. Het is gewoon
zo gelopen!”


Groen-Direkt heeft veel aandacht voor groen onderwijs, gezien het Green Education Fund?

„Jazeker, hier op kantoor en in de logistiek werken best veel jongeren. Velen zijn er na een stage blijven hangen. In 2021 hebben we het Green Education Fund opgezet, een samenwerking tussen ons, kwekers en klanten. Een bepaald percentage van de verkoop van
speciale karren gaat naar het fonds. Scholen, bijvoorbeeld, kunnen bijdragen uit het fonds aanvragen voor excursies, bedrijfsbezoeken of gastlessen gericht op de boomkwekerij en de sierteelt.”


Wat laat je zien op de jongerendag?

„Hoe het proces en de logistiek van Groen-Direkt in elkaar zit. Van de buitenkant zie je vaak niet hoe een bedrijf er aan de binnenkant uitziet.”

De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij 2023 vindt vrijdag 8 september plaats bij Hoogeveen Plants, en aangrenzend Groen-Direkt en Hebe Center Holland (Van Lint). Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname, via deze link: https://www.lto.nl/landelijke-jongerendag-boomkwekerij/


LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert het event, met steun van Colland Arbeidsmarkt en Greenport Boskoop.

Arno Engels
LTO Bomen