Jaco Laban 250ste deelnemer voor Landbouwportaal Rijnland

Jaco Laban, derde generatie boomkweker uit Hazerswoude-Dorp, is de 250e deelnemer aan Landbouwportaal Rijnland. ,,Als kweker ben je altijd met je tuin bezig, goed als iemand van buitenaf eens mee kijkt.”

Landbouwportaal Rijnland helpt agrariërs in het werkgebied van Hoogheemraadschap van Rijnland met duurzaam ondernemerschap op het gebied van bodem en water.

Op een perceel van één hectare kweekt Jaco sierheesters en uitgangsmateriaal op stam. De productie gaat naar de tussenhandel in de regio, en voor een deel naar Polen. Het was Jaco’s opa die 90 jaar geleden van start ging met een nieuw bedrijf: boomkwekerij Jac Laban & Zn. Jaco werkt zelf inmiddels al weer 22 jaar op het bedrijf.

 

Slemperige laag

Jaco werd op Landbouwportaal Rijnland geattendeerd via verschillende kanalen, waaronder vakbladen en een cursus van Delphy. Uiteindelijk was het zijn eigen adviseur en Landbouwportaal-coach René van Tol die hem overhaalde om eens goed in de bodem te laten kijken. Daar was ook aanleiding voor vertelt Jaco: ‘Een aantal plantensoorten bleef wat achter in hun ontwikkeling. Daardoor had ik al wel het idee dat de beworteling niet optimaal was. Een vermoeden dat werd bevestigd door de profielkuilen die René heeft gegraven. Op twintig tot veertig centimeter diepte zit een slemperige laag, waar wortels maar moeizaam doorheen komen. Zo’n harde, taaie laag zit ook het bodemleven in de weg, ik snap wel dat een worm daar geen zin in heeft.’

 

Diepspitter

En er is nóg een reden waarom Jaco inmiddels besloten heeft om iets aan die verslempte grondlaag te doen: ‘Als het tegenwoordig regent, kunnen er flinke hoeveelheden naar beneden komen. Dat water moet snel weg, maar die harde laag verhindert dat. Met als gevolg dat de wortels van je planten in het water kunnen komen te staan. Dan wordt het wel heel spannend, dat wil je echt niet. Ik laat de loonwerker hier wel eens spitten, maar dat is dus niet voldoende. Daarom heb ik voor volgend voorjaar een diepspitter ingepland, om de goede, zanderige bovenlaag homogeen door de hele bouwvoor te vermengen. Dat moet een betere bodemstructuur en vochthuishouding opleveren. Een daarmee een betere beworteling van de planten en meer bodemleven.’

 

Tip

Een afsluitende tip van Jaco: ,,Als kweker ben je altijd met je tuin bezig, altijd druk met je dagelijkse werkzaamheden. Dan is het goed als iemand van buiten eens met je meekijkt. Ik kan zo’n gesprek met een coach van Landbouwportaal Rijnland dus iedereen aanbevelen.”