Jack Jordan en Erin LaVoie veroveren met indrukwekkende wereldrecords de belangrijkste STIHL TIMBERSPORTS® titels in Rotterdam

De STIHL TIMBERSPORTS® World Trophy belooft altijd spanning tot de laatste bijlslag – zoals dit jaar het geval was op de Onderzeebootloods in Rotterdam. De Nieuw-Zeelander Jack Jordan zegevierde hier in een spectaculaire afvalrace tegen 15 van de beste houthakkers ter wereld en pakte zo voor de tweede keer op rij de titel. In de grote finale werd het een ware nek-aan-nek race met Michał Dubicki uit Polen. Jordan zegevierde uiteindelijk met een nieuw World Trophy wereldrecord. Jason Lentz uit de VS voltooide het podium met een knappe derde plaats. 

De Amerikaanse atlete Erin LaVoie won de STIHL TIMBERSPORTS® International Women Cup 2023. Na de eerste editie in 2022 was Rotterdam de locatie voor de tweede intercontinentale ontmoeting van de beste vrouwelijke houthakkers ter wereld. Net als vorig jaar ging de titel opnieuw naar de VS. LaVoie verzekerde zich van de titel door in de laatste discipline, Underhand Chop, een nieuw wereldrecord te vestigen. Allison Briscoe uit Canada moest genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Jodie Beutel uit Australië met haar derde plaats het podium vervolledigde. 

De 27-jarige Jack Jordan, titelverdediger van de World Trophy, schakelde op weg naar de finale eerst Geoff Larkin (Canada) en de mede-favorieten Laurence O’Toole (Australië) en Jason Lentz (VS) uit in de knock-outduels. Daarna volgde een hartveroverende finale tegen de Pool Michał Dubicki, die Jordan won met een spectaculair wereldrecord van 53,65 seconden. “Het was erg zwaar vandaag. Elke tegenstander heeft me tot het uiterste gedreven, dus het is een waanzinnig gevoel dat ik hier heb kunnen winnen,” straalde Jordan. 

Iets anders dan een wereldrecord zou niet genoeg zijn geweest tegen de sterke Michał Dubicki, want de Pool zette met 55,38 seconden ook een fabelachtige tijd neer. Toch was er voor Dubicki geen reden om verdrietig te zijn, de “Axemachine” ging immers de geschiedenisboeken in als eerste Europeaan in een World Trophy finale: “Ik ben erg trots op mijn prestatie en de tweede plaats. Aan het eind denk je ook aan wat er nodig zou zijn geweest om bovenaan te staan. Maar de finale tegen Jack was ongelofelijk en hij was een tikkeltje beter aan het einde. Ik was heel blij voor hem.” 

Ondertussen ging de bronzen medaille naar de Verenigde Staten: Jason Lentz versloeg Pierre Puybaret (Frankrijk) en Emil Hansson (Zweden) in de eerste rondes voordat hij werd uitgeschakeld door Jack Jordan. In de kleine finale om het brons gaf de finalist van vorig jaar de Nederlander Redmer Knol vervolgens geen kans. “Het was een geweldige sfeer. Ik kwam langzaam binnen, was een beetje nerveus in de eerste rondes. Toen moest ik vechten tegen Jack Jordan – en hij is gewoon een ongelooflijke atleet. Maar het is altijd goed om het tegen de besten op te nemen,” zei Lentz over de wedstrijd. 

Lokale held zet Rotterdamse haven op stelten 

De lokale held Redmer Knol zorgde voor gejuich op de tribunes in de Rotterdamse haven. De Nederlander vocht zich naar de halve finale voor zijn thuispubliek en veroverde naast een vierde plaats ook een plekje in de harten van de lokale fans – veel meer dan Knol zelf voor mogelijk had gehouden. “Ik had niet verwacht dat ik langer dan enkele ronden zou gaan. Daar heb ik helemaal niet voor getraind,” grapte de sympathieke Nederlander voor het duel om de derde plaats. “Het was geweldig, een thuiswedstrijd. De fans waren geweldig, mijn vrouw was hier, dus ik voel me geweldig!” 

De Belg Koen Martens leverde vrijdag nog een sterke Time Trial af, maar verloor in de eerste ronde de strijd tegen de Pool Jacek Groenwald en eindigde zo op de veertiende plaats. 

Erin LaVoie schrijft geschiedenis met een verbluffend wereldrecord 

De concurrentie was sterk en toch schreef Erin LaVoie tijdens de tweede International Women’s Cup geschiedenis. De 41-jarige won twee onderdelen en vestigde ook een nieuw wereldrecord in de Underhand Chop, namelijk 30,67 seconden. Hiermee zette de Amerikaanse favoriet een tempo neer dat de concurrentie niet kon volgen. LaVoie kon haar geluk na afloop niet verbergen: “Mijn glimlach zal niet snel verdwijnen. Ik heb van elke seconde genoten en het wereldrecord is een ongelooflijke manier om de titel af te sluiten.” 

Het was niet voldoende voor de winst, maar de jonge Canadese Allison Briscoe zette een topprestatie neer met een nieuw wereldrecord op de Single Buck, namelijk 15,22 seconden. Ze overtuigde ook met nieuwe persoonlijke besttijden op de Stock Saw en Underhand Chop en pakte zo zilver. “Om eerlijk te zijn wist ik niet wat ik vandaag moest verwachten. Het is een ongelooflijke groep vrouwen die hier vandaag heeft meegedaan. Tweede worden op het podium is een geweldig gevoel en ik ben erg blij. Het beste moment voor mij, afgezien van het podium, was mijn wereldrecord. Ik weet dat ik deze snede nog ongeveer drie seconden sneller kan. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering en ik kijk nu al uit naar de volgende keer,” zei de 22-jarige. ​ 

De bronzen medaille ging ondertussen naar “Down Under”: de Australische kampioene Jodie Beutel eindigde slechts twee punten achter Allison Briscoe op de derde plaats. Beutel was na afloop dolgelukkig met de medaille: “Ik ben overweldigd. Om hier op het podium te staan is gewoon ongelooflijk. Alle vrouwen zijn gewoon fantastisch. Persoonlijk ben ik erg trots dat ik het zo ver heb geschopt en op het podium sta met de besten ter wereld.” 

De Zwitserse Yolanda Gnädinger wordt de beste Europese vrouw 

Maar niet alleen de atletes op het podium zetten hun beste bijltje voor. In totaal werden er 15 nieuwe persoonlijke records gevestigd tijdens de International Women’s Cup. De beste atlete uit Europa was Yolanda Gnädinger uit Zwitserland, die vijfde werd en het podium miste met slechts vier punten in het algemeen klassement. 

Saskia Van Drielen verbreekt Benelux record in de Underhand Chop 

De Nederlandse deelneemster Saskia Van Drielen verbrak het Benelux record met een tijd van 1 minuut 28 seconden en 78 honderdsten in de Underhand Chop en eindigde op een mooie zevende plek. “Het is niet te bevatten. Ik heb meer dan een minuut van mijn persoonlijke besttijd gehaald, hoe kan dat ineens?” Met haar knappe prestatie stootte ze haar schoonzus, Kim De Beer, van de troon als Benelux kampioene. ​ 

Voormalig Benelux kampioene Kim De Beer zaagde een persoonlijke besttijd in de Single Buck en eindigde op de tiende plaats. “Zulke internationale wedstrijden zijn altijd fijn, je kent elkaar goed. Ook al ben je tijdens de wedstrijd concurrenten, ernaast juich je voor elkaar en help je elkaar toch.” ​ 

De Nederlandse nieuwkomer Monique Versaevel zette een persoonlijke besttijd neer in de Stock Saw én de Single Buck. “Ik ben eigenlijk nog maar 4 maanden aan het trainen, omdat het trainingshout er pas in februari was. Toch heb ik mijn doelen gehaald,” zegt Versaevel vrolijk na de wedstrijd. “Ik ben heel blij dat ik de kans heb gehad om hieraan deel te nemen!” Versaevel eindigde op de elfde plaats. ​ ​ 

Ook voor Luca De Jong was het de eerste wedstrijd op internationaal niveau. Met een persoonlijke besttijd in de Single Buck eindigde ze op de twaalfde plaats. “Ik vond het leuk, maar het had beter gekund. Ik was heel zenuwachtig, nog meer omdat ik als eerste moest.” ​ 

De volledige resultaten zijn te vinden in de database en in de PDF’s in bijlage. 

World Trophy bekroont hoogstaand STIHL TIMBERSPORTS® weekend 

Voorafgaand aan de World Trophy deed de toekomstige TIMBERSPORTS® elite mee aan het Rookie World Championship. Szymon Groenwald uit Polen won goud in de rookie-categorie met twee wereldrecords. In totaal werden er vijf wereldrecords gevestigd tijdens dit spectaculaire weekend. 

Het volgende grote TIMBERSPORTS® evenement is het STIHL TIMBERSPORTS® World Championship voor teams en individuele deelnemers op 3 en 4 november in de Porsche Arena in Stuttgart, Duitsland. De laatste kaarten zijn verkrijgbaar via www.easyticket.de/timbersports.