Horticoop benoemt Steven van Nieuwenhuijzen tot CEO

Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop is verheugd bekend te kunnen maken dat Steven van Nieuwenhuijzen per 1 januari 2021 zal starten als CEO. Hij zal de transitie van Horticoop gaan leiden en hierin het stokje overnemen van het bestuur van de coöperatie, dat nu nog bestaat uit vijf leden, onder leiding van de vorig jaar aangetreden voorzitter Joris Elstgeest. 
 
Steven (46) heeft reeds verschillende directiefuncties bekleed in het bedrijfsleven. Zo was hij onder andere Algemeen Directeur bij D-reizen, CEO bij TUI Nederland en als Concerndirecteur Speelgoed bij Blokker Holding eindverantwoordelijk voor onder meer Bart Smit, Intertoys en Maxi Toys.
 
In 2018 maakte Steven zijn entree in de tuinbouwsector, als managing director binnen de groepsdirectie van Floral Trade Group. In deze functie was hij twee jaar eindverantwoordelijk voor het herformuleren van de groepsstrategie en de aansturing van de diverse sierteelt en déco-gerelateerde werkmaatschappijen. Na in augustus 2020 het stokje weer overgedragen te hebben aan de aandeelhouders, is hij daar tot de Raad van Advies toegetreden. Daarnaast leidde hij het afgelopen half jaar de strategievorming, (her)positionering en organisatieontwikkeling bij een aantal sierteelt gerelateerde ondernemingen.   
 
Joris Elstgeest: ‘We zijn blij dat Steven Horticoop gaat leiden. Zijn persoonlijkheid, kennis en ervaring van zowel buiten als binnen de tuinbouwsector passen heel goed bij onze ambities en bij de potentie die wij als bestuur en ledenraadsleden voor een coöperatie als Horticoop in de tuinbouwsector zien.’
Horticoop is volop in transitie. In 2020 is de missie, visie en strategie herijkt, zowel op de hedendaagse behoefte van de leden als op de kansen die Horticoop ziet om haar leden en de tuinbouwsector toegevoegde waarde te blijven bieden. Zo worden in het voorjaar participaties geïntroduceerd, waardoor de leden een sterkere financiële band voelen met de coöperatie. Afgelopen week maakte Horticoop bekend 100% van de aandelen Smartcoat te hebben verworven. Circa een week eerder werd bekend dat de groothandelsactiviteit voor bloemisten Alflora wordt verkocht. Horticoop heeft concrete plannen om een ontwikkelfonds te starten voor innovatieve bedrijven in de sector en de leden-community sterker te ontwikkelen. 
 
Aantredend CEO Steven van Nieuwenhuijzen: ‘Ik heb er enorm veel zin in om samen invulling te gaan geven aan de ambities van Horticoop. Samen bouwen, investeren in ‘ondernemend samenwerken’ en kennis bundelen. De tuinbouwsector staat voor grote veranderingen die dynamiek en complexiteit met zich meebrengen maar die ook veel kansen bieden. Graag zet ik me met veel energie in om deze met Horticoop te verzilveren.’
 
Joris Elstgeest: de governance wordt aangepast en de leiding van de coöperatie gaat over van het bestuur naar een full time statutaire directie. Maar de bestuursleden blijven aan als commissarissen. Samen met Horticoop zullen we ons blijven inzetten voor een gezonde toekomst van de tuinbouw.