Hoog niveau tijdens pilot VHG regionale vmbo-wedstrijd Tuinaanleg bij Zone.college

Op 3 juni hebben drie teams van Zone.college in Almelo deelgenomen aan een pilot voor de vmbo-wedstrijd Tuinaanleg van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Opdracht was het maken van een daktuin van 2 bij 3 meter waarvoor de teams vier uur de tijd kregen. Winnaar werd het team van Zone.college Borculo, bestaande uit Tom Brunsveld en Kevin Buill.

VHG organiseert al vele jaren de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg voor mbo-studenten. Dit jaar is er voor het eerst een regionale wedstrijd Tuinaanleg voor vmbo-leerlingen gehouden. Ieder team bestond uit twee personen.

Creativiteit
In de opdracht zat alles wat het vak van hovenier zo mooi maakt. De deelnemers maakten een daktuin met enkele verhoogde plantenvakken, een kruiden-/moestuin, een gazon met staptegels en ze plaatsten een boom. De jury lette op netheid, samenwerken en de constructies, maar vooral op creativiteit. De teams mochten zelf bepalen waar ze alle planten en heesters, bij uitstek geschikt voor insecten en vlinders, plaatsten.

Niveau verrassend hoog
Er is door de deelnemers met grote inzet gewerkt en hun inspanningen leverden drie mooie tuinen op. De jury, bestaande uit twee mensen uit het plaatselijke bedrijfsleven, noemden het niveau verrassend hoog. Sommige deelnemers werkten op een mbo-niveau en toonden zich goede aankomende hoveniers. Tussen twee teams waren de verschillen klein. De een was iets sneller, de ander wat netter. Het verschil werd uiteindelijk bepaald door zaken als de maatvoering, de verbindingen en de omgang met het gereedschap. En de deelnemers? Ze spraken over een leuke dag en waren trots op hun resultaten. Voor de winnaars was er natuurlijk een beker en iedereen ontving een VHG-certificaat.

Doorstroom bevorderen
Deze wedstrijden zijn een goede manier om deze leerlingen te laten zien hoe mooi een groen beroep is. Creativiteit en plezierig met elkaar samenwerken vormen belangrijke elementen. De deelnemers krijgen zo een betere indruk van het groene vak en maken kennis met de AOC’s en de groenbedrijven, verenigd in de Groene Hotspot. Alles is erop gericht om aan vmbo’ers te laten zien wat het mbo te bieden heeft en daarmee de doorstroom naar een groene mbo-opleiding te bevorderen.

Professionaliseren
VHG heeft met deze regionale wedstrijd Tuinaanleg voor de vmbo-scholen in goed overleg de rol van WorldSkills Netherlands overgenomen, die een aantal jaren een Skills Talents wedstrijd Tuinaanleg voor vmbo’ers organiseerde. De komende jaren wil VHG de regionale vmbo-wedstrijden Tuinaanleg samen met de AOC’s en groenbedrijven in het hele land organiseren en verder professionaliseren.