HAS Hogeschool ontwikkelt nieuwe Engelstalige minors gericht op het toekomstbestendig maken van de agrofoodsector

HAS Hogeschool heeft 6 nieuwe Engelstalige minors voor hbo-studenten ontwikkeld die inspelen op actuele maatschappelijke vraagstukken in de sector agro, food en leefomgeving en die vragen om een integrale aanpak. Het toekomstbestendig maken van de agrofoodsector is een thema dat in verschillende minors centraal staat, elk met het accent op een andere plek.

De minor ‘Innovating Agri-food Production Systems’ bijvoorbeeld richt zich op de transitie van de agrofoodsector naar circulair en duurzaam, mét behoud van een eerlijke boterham voor iedere partij. Binnen de minor wordt samengewerkt met onder meer Farm Frites, Heijhoef en HAK. Deze laatste heeft zelfs een prijsvraag aan de minor gekoppeld, waarmee studenten 2000 euro en media exposure kunnen verdienen. De minor is in september voor het eerst gestart met 20 studenten van 5 opleidingen inclusief 1 internationale student.

In balans met de natuur
Een ander voorbeeld is de minor ‘Farming with/in Nature’ die in februari start: studenten worden in deze minor uitgedaagd om de landbouw in Nederland, Duitsland en Polen in balans met de natuur te versterken en te verduurzamen. Dit vereist een multidisciplinaire aanpak vanuit verschillende opleidingen met inzichten in agro-ecologie, voedselsystemen, marktwerking en omgang met verschillende belangen in een beperkte ruimte.

Hoogwaardige, praktijkgerichte opdrachten
HAS Hogeschool werkt al decennia lang nauw samen met het werkveld en heeft veel innovatieve bedrijven aan zich weten te binden binnen de minors. Ook de lectoraten van de instelling zijn intensief bij de minors betrokken. Deze combinatie maakt dat studenten hoogwaardige, praktijkgerichte projecten kunnen doen. Het is voor hen een mooie manier om kennis te maken met de dynamische wereld van agro, food en de leefomgeving en de kansen die deze sector te bieden heeft. De minor ‘Data science in Agrifood’ wordt aangeboden samen met Avans Hogeschool.

Minoraanbod
De 6 nieuwe minors zijn:


Hoe ziet een minor er concreet uit?

Tijdens een minor voeren studenten in een groep studenten van verschillende opleidingen een project uit waarbij een bedrijf of organisatie fungeert als opdrachtgever. Ze kunnen zo aan de slag gaan met het oplossen van een écht vraagstuk waar de opdrachtgever vervolgens mee verder kan. Daarnaast leren ze samenwerken in een multidisciplinaire omgeving én krijgen ze de kans op te treden als expert in hun eigen vakgebied wat hun persoonlijke ontwikkeling een boost geeft. Hogescholen ondersteunen het project met het aanreiken van de nodige kennis en vaardigheden bijvoorbeeld via colleges, practica, workshops en excursies. HAS Hogeschool kiest er bij de nieuwe minors bewust voor het Engels als voertaal te gebruiken om de minors breed toegankelijk te maken voor zowel studenten van HAS Hogeschool als van andere instellingen.

Meer informatie: hashogeschool.nl/minors-info of kiesopmaat.nl