Groenpact Manifestatie 2023: we doen het samen

De Groenpact Manifestatie op donderdag 1 juni stond in het teken van verbinding. Dat was hele manifestatie duidelijk: een dagvoorzittersduo, Impactprijs-winnaars die samen stuiterden van blijdschap. En secretaris-generaal van het ministerie van LNV Jan-Kees Goet benadrukte brede verbinding: “Koppel de landbouwtransitie aan andere werelden, zoals bouw, zorg, energie en water. Daarvoor moeten we breed kijken en het samen doen.”

De eerste bezoekers van de Groenpact Manifestatie 2023 verzamelen zich bij Aeres Farms, de praktijkfaciliteit van Aeres Hogeschool Dronten. Ze trotseren de frisse polderwind tijdens een rondleiding langs alle praktijkfaciliteiten. Studenten vertellen over alle praktijkfaciliteiten op het terrein. Opvallend? Hier wordt op één erf zowel gangbaar, biologisch als biologisch dynamisch geboerd. Over verbinding gesproken!

Gonzende verwachting

Dan verplaatst de manifestatie zich naar het gebouw van de jarige Aeres Hogeschool Dronten – 65 dit jaar! Voor de ingang heten vrolijke klanken van muzikaal duo De Saxist alle bezoekers welkom. Vmbo-leerlingen van Yuverta Amsterdam West ruimen geroutineerd zwerfafval op, net zoals in hun project dat is genomineerd voor de Impactprijs. Er ligt niet veel, gelukkig.

 

De zaal stroomt vol en gonst van verwachting. Zenuwachtige genomineerden maken nog snel een laatste selfie. En dan is het zover, dagvoorzitters Merijn Koops en Bine Liem openen de manifestatie. Merijn is lid van Slow Food Youth Network en Bine van het jongerenplatform van Groenpact. Samen loodsen ze iedereen geroutineerd door de middag, alsof ze nooit anders doen.

‘Innoveren met koevoet of pincet’

Allereerst is het podium voor Ayoub Louirhani, ofwel boer Ayoub. Hij laat een compilatie van zijn TV-serie Expeditie Noord Holland zien. “Ik ben op reis geweest voor kennis. Over duurzaamheid en wat wij als boeren kunnen doen om de planeet te redden,” legt Ayoub uit. “Ik heb zoveel geleerd in deze serie. Ik was al trots op onze boeren, maar nu nog meer.”

 

Key note speaker Jan-Kees Goet is secretaris-generaal bij het ministerie van LNV. “Een echte verbinder,” aldus dagvoorzitter Bine, “hij werkt zowel voor minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als voor minister Van der Wal van Natuur en Stikstof.”

Jan-Kees Goet neemt ons mee in de opgave waar we voor staan: “De natuur en de landbouw horen bij elkaar en zijn van ons allemaal. Om die met elkaar te verbinden, moeten we het samen doen. De overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. De consument, de boer en de natuurorganisatie. We moeten breed kijken en intensief samenwerken. Niet alleen voor een natuurinclusieve landbouw, maar ook voor een natuurinclusieve stad.” Ambassadeur natuurinclusief André van der Zande vertaalt dit laatste later in de paneldiscussie als: “Van je voordeur tot en met de Waddenzee.”

Woordkunstenaars Uitgesproken Gasten laten de bezoekers daarna kennismaken met de verbinding tussen groen, woord en muziek. “Ik zie de wereld steeds groener. Blijf pionieren, innoveren met koevoet of pincet. Vanaf nu doen we het samen.”

Vergeten technieken

Aansluitend is er een paneldiscussie met André van der Zanden (ambassadeur natuurinclusief), Maria Geuze (Slow Food Youth Network en jongerenplatform Groenpact), Ayoub Louirhani en Jan-Kees Goet onder leiding van Eke Boesten (programmacoördinator Groenpact). Het levert een hoopvolle blik op de toekomst.

“Het goede nieuws is dat er ruimte is voor herstel van de natuur,” aldus Jan-Kees Goet. André van der Zanden sluit aan: “Laten we places of hope creëren, en ik zie vandaag dat het groene onderwijs zo’n place of hope is.” Ayoub Louirhani raadt aan om ook verder te kijken: “Agrarisch Nederland behoort wereldwijd tot de top. Maar ga ook op zoek naar vergeten technieken en kijk naar landen die niet zo ver zijn als wij. Haal ook daar de goede dingen op!”

En de winnaar is…

Dan volgt de langverwachte uitreiking van de Groenpact Impactprijs. In de zaal worden de gezichten van de genomineerden langzaam ietwat strakker, vmbo-meiden stoten elkaar nog eens giebelend aan. De leden van de vakjury Maria Geuze, ondernemers Lars van Ginkel en Mike Gitzels en Martin Scholten (adviseur van onder meer Wageningen University & Research & Ministerie van LNV) zijn onder de indruk van de inzendingen, de kwaliteit ligt hoog. Jan-Kees Goet is verheugd, vertelt hij na afloop. “Al die jonge mensen met ideeën die ze ook gewoon meteen in hun omgeving toepassen. Dát is een hoopvolle blik op de toekomst!”