Drukte op De Groene Sector Vakbeurs 2023

De afgelopen editie van De Groene Sector Vakbeurs, op 10, 11 en 12 januari in de Evenementenhal Hardenberg, is bezocht door in totaal 16.269 groenprofessionals. Dat zijn er ruim 5.000 meer dan vorig jaar, toen de vakbeurs door corona werd verplaatst naar maart. De sfeer was goed, al proef je wel dat de particuliere uitgaven voor groenonderhoud onder druk staan.

Het was een komen en gaan van groenprofessionals met in alle hallen veel beleving dankzij verschillende activiteiten die plaatsvonden op de beurs. Het was de eerste keer dat de beurs gelijktijdig en op dezelfde locatie plaatsvond als de Tuinprofessionaldagen. Met verschillende onderwerpen en sprekers konden bezoekers, vooral de hoveniers, de gehele dag kennis opdoen. Enkele standhouders gaven duidelijk aan dat ze onder met name de hoveniers proefden dat die enige teruggang verwachten onder de particuliere uitgaven voor tuinaanleg. Dat heeft alles te maken met de inflatie en de daaraan gerelateerde koopkrachtdaling. Lopende projecten gaan wel door en er is nog genoeg te doen, zeker nu ook in deze sector het aantal handjes een beperkende factor vormt.

Uiteraard was er weer het nodige nieuws. In de categorie Groene Inrichting ging de innovatie-award naar Innogreen met de veenvrije potgrond Green Start en in de categorie Tuin en Park Mechanisatie won Vector Machines met de Autonome Vector Wd 2.0, die zonder GPS-signaal tijdelijk (onder zonnepanelen) kan maaien. Ook de live-finale van het NK Hovenier 2023 was een mooie aandachttrekker. Na een spannende tuinaanlegwedstrijd werd het team van Aeres Velp de winnaar van de wedstrijd, die Koninklijke VHG jaarlijks organiseert. Als aangenaam vermaak scoorde vooral de Aspen Challenge, ter promotie van Aspen Renewable (tien procent fossielvrij). Daarbij was de vraag: wie houdt het langst met gestrekte arm een jerrycan van vijf liter recht. 

De volgende editie van De Groene Sector Vakbeurs is op dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 januari 2024 in de Evenementenhal Hardenberg.