Groen Werkt Beter

Werk je op een bedrijventerrein in Zuid-Holland, willen jullie de werkomgeving vergroenen en daar meer over leren? Vanaf begin 2022 kan je hiervoor tot € 5.000 provinciale subsidie aanvragen!

De natuur kan helpen om je fitter en vrolijker te voelen tijdens een werkdag. Het heeft een positief effect op je creativiteit en concentratie. Bovendien verlaagt het je stressniveau. Zowel je werk als je gezondheid krijgen dus een positieve boost wanneer je natuur een plek geeft in je werk.

Maar dan moet er wel natuur zijn! En daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je daar gebruik van kan maken tijdens je werkdag. Om dat mogelijk te maken wordt begin 2022 door de Provincie een subsidieregeling gestart waarmee je als bedrijf tot € 5.000 kan ontvangen om een natuurlijke werkomgeving in te richten en een training te volgen over hoe je natuur in je werkdag kan integreren of hoe je zo’n plek met collega’s kan onderhouden.

  • Wil je op de hoogte blijven van deze aankomende subsidieregeling? Geef je e-mailadres hier op.
  • Zoek je argumenten om de rest van je organisatie te overtuigen? Vind op de website van IVN redenen om te vergroenen.
  • Weet je niet goed wat je zou kunnen doen met zo’n bedrag? Bekijk dan de voorbeelden op de website van IVN.

Uitleg
Vanaf 3 januari 2022 tot en met 1 februari 2024 kunnen er subsidieaanvragen ingediend worden. Met de subsidie kan jullie buitenterrein vergroend worden zodat het groen optimaal door de medewerkers gebruikt kan worden. De vergroening nodigt uit tot bewegen of het langer verblijven in het groen om het bedrijf. Maar ook de biodiversiteit wordt ermee vergroot. De vergroening moet bijdragen aan een positieve gezondheid (zie de begrippen hieronder voor uitleg).

De subsidie wordt gebruikt voor verschillende activiteiten, namelijk:

  • Kennisvergroting: Met behulp van een cursus leren de medewerkers de natuur beter te benutten tijdens de werkdag. Of er kan een cursus ingekocht worden om medewerkers te leren hoe zij het groen kunnen onderhouden of gebruiken. 
  • Fysieke vergroening van het terrein: Het terrein wordt ingeplant met inheemse of streekeigen beplanting. Zie de begrippen hieronder voor meer uitleg.
  • Het plaatsen van inrichtingselementen op het terrein: Elementen (bijvoorbeeld picknickbanken) die niet per se groen zijn, maar wel uitnodigen tot ontspanning, bewegen of werken in het groen.

 

In een subsidieaanvraag behoren altijd de activiteiten ‘Kennisvergroting’ en ‘Fysieke vergroening van het terrein’ opgenomen te zijn. Is het terrein al geheel vergroend? En heb je alleen interesse in de kennisvergroting? Ook dan kan er subsidie aangevraagd worden. In de aanvraag moet dan wel uitgebreid uitgelegd worden waarom het terrein al groen genoeg is.

De aanvraag wordt in mandaat van de Provincie Zuid-Holland beoordeeld door medewerkers van De Groene Motor. De ingediende subsidieaanvraag wordt door de beoordelaar getoetst aan het Openstellingsbesluit subsidieregeling Groen Werkt Beter.