Groeiende interesse van Belgische landbouwers voor nieuw koppelsysteem dat efficiëntie en veiligheid verbetert

Het Deense SIWI ontwikkelde een koppelsysteem voor landbouwers waarmee in minder dan 30 seconden vanuit de cabine zelf van trekker gewisseld kan worden. Doordat er geen mensen tussen de machines hoeven te zitten, zorgt deze nieuwe technologie voor meer veiligheid, een besparing aan tijd en mankracht én vermindert tegelijkertijd de CO2-voetafdruk. SIWI merkt dan ook een groeiende belangstelling onder landbouwers op.

SIWI, de Deense koploper in ‘Combi-Hitch technologie’, richt zijn focus op de expansie van de Belgische markt met de bedoeling het werkleven van meer Belgische boeren te veranderen. Het bedrijf is sinds 2018 actief op de Belgische markt en ziet nu een groeiende interesse van Belgische boeren:

“Bij SIWI zijn we erg enthousiast over de groeiende aandacht in België, omdat de Belgische markt volgens ons een groot potentieel heeft. Het aankoppelen van werktuigen en aanhangers kan een hele klus zijn en ronduit vermoeiend als het regelmatig voorkomt, maar de technologie van SIWI zorgt ervoor dat het slechts enkele seconden duurt én laat de bestuurder in de tractorstoel zitten. SIWI zorgt daarnaast ook voor extra veiligheid, omdat het een volledig automatisch hefsysteem is waarbij je achteruit kan rijden en een werktuig opheffen en dat zonder de tractor  te verlaten. Wij geloven dat de SIWI Combi-Hitch een positieve verandering brengt voor Belgische boeren en we zijn dan ook ontzettend fier om samen te werken met onze lokale dealer Agrimac”, zegt Steen N. Jensen, Sales en Marketing Director bij SIWI.

SIWI heeft al een flink aantal klanten in België. Zij getuigen allemaal over de efficiëntie-voordelen van het hefsysteem. “Het grote probleem van een loonbedrijf in België is personeelskosten. Dus ik zocht een manier om arbeid te sparen. Eén man kan hiermee alles doen”, legt Gert Jossa uit, één van de eerste die in België met deze techniek werkte. 

“Het grote probleem van een loonbedrijf in België is personeelskosten. Dus ik zocht een manier om arbeid te sparen. Eén man kan hiermee alles doen”, legt Gert Jossa uit, één van de eerste die in België met deze techniek werkte. 

Dankzij de technologie kunnen bestuurders gemakkelijk schakelen tussen verschillende tractoren, aanhangwagens, werktuigen en andere machines op het veld. Het aan- en afkoppelen van deze apparatuur kan tijdrovend en onproductief zijn, maar met SIWI Combi-Hitch doet de bestuurder dit in minder dan 30 seconden. Het systeem biedt een snel en efficiënt koppelsysteem van trekker en werktuig – hydraulische koppelingen, pneumatische remmen, aftakasaandrijving en verschillende elektrische systemen, zoals ISOBUS – met één druk op de knop.

Een goede zaak voor Belgische landbouwers

“SIWI Combi-Hitch is een welgekomen product op de Belgische markt. We zien dat door de grootte van het veld en de verscheidenheid aan verschillende bedrijfsactiviteiten, een aanzienlijke hoeveelheid tijd wordt besteed aan het aan- en afkoppelen van machines. Landbouwers zien niet alleen de voordelen van kostenbesparingen voor machines en arbeid, maar zijn ook zeer tevreden met de veiligere werkomgeving”, zegt Geert Derreveaux, eigenaar van Agrimac.

Steen N. Jensen vervolgt: 

“SIWI Combi-Hitch maakt het mogelijk om tussen de verschillende werktuigen te schakelen. Een medewerker kan nu alleen in het veld werken met het hoogst mogelijke niveau van comfort in hun werkomgeving. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om binnen enkele seconden een kalkstrooier af te koppelen, dezelfde tractor met voorlader te gebruiken om de kalkstrooier te laden en weer verder te gaan met het werk in het veld.”