Green Cities Europe | VIDEO UIT 13 EU-LANDEN VOOR GROENERE STEDEN IN EUROPA

Goede voorbeelden van groene stedelijke ruimten uit 13 EU-landen worden nu gepresenteerd in een video, die wordt gepubliceerd in de campagne van “Green Cities Europe”. Het doel is te inspireren tot groenere steden in Europa.

In de video wordt het feit gepresenteerd dat in 2050 zeventig procent van de wereldbevolking in steden zal wonen. Dit betekent dat de strijd om vierkante meters voor zowel de bouw als de stadsnatuur steeds heviger wordt. Voor veel mensen in de steden zal de natuur in de stad hun enige kans zijn om de natuur dagelijks te ervaren. Het is daarom van cruciaal belang dat we groene stedelijke ruimten creëren naarmate steden groter worden.
 
Groene gebieden, bomen en parken zorgen niet alleen voor een beter welzijn van de stadsbewoners, maar dragen ook bij aan het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering, extreme regenval, stijgende temperaturen en verlies van biodiversiteit. Er zijn genoeg goede redenen om meer groene vierkante meters aan te leggen in steden, zodat we klimaatverandering kunnen voorkomen en ons eraan kunnen aanpassen.
 
In de video zien we bijvoorbeeld hoe ze in Bulgarije een stuk braakliggend terrein hebben omgetoverd tot een prachtig park, dat het sociale welzijn verhoogt en de stad helpt afkoelen. Zweden laat een voorbeeld zien van de duurzame stedelijke ontwikkeling van de toekomst. Nederland laat zien hoe we groene gebieden kunnen maximaliseren door groene daken aan te leggen – en uit Denemarken zien we hoe het Sankt Kjelds Plein in Kopenhagen grijze infrastructuur heeft getransformeerd in groene stedelijke ruimte met natuurlijke bescherming tegen overstromingen bij extreme regenval.
 
Meer en betere stadsnatuur
Alle deelnemende landen aan de campagne “More Green Cities for Europe” hebben het door Denemarken ontwikkelde voorstel voor Green Norm ontvangen, waarin tien methoden worden gepresenteerd om meer en betere stadsnatuur te creëren.
De European Nurserystock Association (ENA), die achter de campagne zit, koos er begin 2021 voor om het Deense voorstel in het Engels te vertalen – en het maakt nu deel uit van de inspanningen voor groenere steden in Denemarken en de andere 12 deelnemende landen.
 
Green Cities Award 2021
De European Green Cities Award presenteert ook projecten uit de 13 deelnemende landen. Elk land heeft een project ingediend voor de wedstrijd. De projecten worden beoordeeld door een internationale jury en het internationaal winnende project wordt bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op 8 december.
 
Op verschillende fronten richten 13 landen in Europa zich dus zowel gezamenlijk als individueel op het belang van groenere steden.
 
Voor het bekijken van de video en voor meer informatie over de campagne bezoekt u  nl.thegreencities.eu.