Golfplaten en zonnepanelen – een perfecte combinatie

Veel agrarische ondernemers investeren in duurzame energie. Zijn vezelcement golfplaten een goede ondergrond voor zonnepanelen? Jazeker! Met de juiste aanpak creëer je een zonnedak waar je geen omkijken naar hebt.

De hoge energieprijzen, de klimaatdoelen waar iedereen mee te maken krijgt, of gewoon voor het goede gevoel van eigen energieproductie. Er zijn redenen genoeg om na te denken over zonnepanelen (PV-panelen). Veel agrarische bedrijven hebben de ruimte op het dak. En met goede vezelcement golfplaten heb je een beste ondergrond voor een PV-installatie. Golfplaten van vezelcement zijn sterk, onderhoudsarm en brandwerend. Door de golfvorm is er volop ruimte voor ventilatie onder de panelen, en dat komt de prestaties ten goede.

(Foto bovenaan: Door de golfvorm heeft het zonnepaneel volop ruimte voor ventilatie wat de prestaties ten goede komt.

Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je op jouw dak zonnestroom wilt opwekken? In de eerste plaats moet je weten of de constructie de panelen kan dragen. In de meeste gevallen is een constructieberekening verstandig. Waar nodig zorgt de aannemer of het montagebedrijf voor een versteviging van de spanten en gordingen.

Als de basis goed is, komt het aan op vakkundige montage. Je wilt immers een installatie die tenminste 15 jaar energie levert zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Incidenten met lekkage of gedoe met panelen zijn in veruit de meeste gevallen te voorkomen.

Dat is ook de ervaring van aannemer John Eijkemans in Helmond. “Veel problemen worden veroorzaakt doordat de onderconstructie niet goed is gemonteerd op de golfplaten of doordat er materialen worden gebruikt die gewoon niet geschikt zijn”, zegt hij. Zijn aannemersbedrijf is gespecialiseerd in dak- en wandbeplating en werkt veel in de agrarische sector. Samen enkele partners levert Eijkemans een compleet pakket “van advies tot aan de montage en installatie onder alle garantievoorwaarden.”

Het belangrijkste advies van Eijkemans luidt kort samengevat: “Je moet gewoon goed weten wat je doet.” Zijn monteurs leggen loopplanken op het dak en werken met verreikers, zodat ze zo min mogelijk op de golfplaten lopen. Komen ze een plaat tegen met een scheurtje, dan wordt die vervangen.

Netjes op het dak

Een goede installateur bewijst zijn waarde in situaties die net niet standaard zijn. Afwijkingen in de gordingafstand bijvoorbeeld. De onderconstructie voor de panelen wordt gemonteerd op de bestaande bevestigingspunten van de golfplaten, met zogenoemde stokschroeven of speciale golfplaatbeugels. In theorie is dat relatief eenvoudig. Er zijn standaardmaten, zodat elke golfplaat op dezelfde afstand van de randen wordt vastgeschroefd. In de praktijk komt echter wel variatie voor.

Ruben Wijngaard, projectleider Zon bij Elize Energie, komt dit ook vaak tegen. Dit bedrijf in Grijpskerk (Gr) levert en installeert zonnestroom- en warmtepompsystemen, laadpalen en accusystemen. “Als de gordingmaat afwijkt kom je niet altijd goed uit met de bevestigingspunten en moet je een oplossing bedenken om aan de montagevoorschriften van de panelenfabrikant te voldoen en alles netjes en mooi op het dak te krijgen”, zegt Wijngaard. Net als Eijkemans werkt ook Elize veel voor agrarische klanten. Bedrijven met ervaring in de agrarische sector hebben monteurs die de vezelcement golfplaten door en door kennen. Ze boren niet zomaar extra bevestigingspunten als dat tegen de toepassingsrichtlijnen van de golfplaten in gaat. De gemakkelijke oplossing is niet altijd de beste.

Ruben Wijngaard van Elize Energie: “Wij willen een systeem afleveren waarvan de klant over vijftien jaar nog steeds plezier heeft. Wij hebben een naam hoog te houden. Als we rommel leveren, komen we onszelf in deze markt heel hard tegen.” Aannemer John Eijkemans zit er net zo in. “Ik moet garantie kunnen geven.”

Als het echt complex wordt, kan de leverancier van het montagesysteem meedenken. Ook specialisten van Eternit kunnen helpen. Als marktleider in de agrarische sector hebben we de expertise in huis om bouw- en montagebedrijven te adviseren en te ondersteunen.
Ook daarom wil je Eternit op je dak.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van Eternit vezelcement golfplaten en zonnepanelen? Ben je op zoek naar professioneel advies? Ons team helpt je graag verder en kunnen je in contact brengen met betrouwbare partners in ons netwerk.

Klik hier voor de website.

Het montagesysteem ClickFit EVO Golfplaten is speciaal gemaakt voor montage van zonnepanelen op daken met golfplaten. Het is een in Nederland geproduceerd systeem, ontwikkeld door marktleider Esdec.