Geïntegreerde aanpak;  Modulair elektrisch voertuig voor gewasverzorging stimuleert geïntegreerde aanpak

Steeds meer machines die vroeger aangedreven werden door benzine of dieselmotoren zijn tegenwoordig elektrisch. 

Gebr Ezendam en Hens Hinloopen zijn al enige jaren met succes aan het experimenteren om modulaire combinatie apparatuur te ontwikkelen voor de boomkwekerij sector.

Omdat er zoveel diversiteit tussen plantafstand bestaat binnen de verschillende teelten is het per definitie moeilijk om een standaardtoestel te ontwikkelen dat voor alle teelten inzetbaar is.

Het uiteindelijke resultaat is de Globus SPK02 Multi-E-wagen, een uit RVS vervaardigd elektrisch aangedreven voertuig, dat modulair aanpasbaar is en dus als zodanig meerdere werkzaamheden kan uitvoeren.

Het apparaat kan onkruid beheersen met een laag volume techniek (10-40 L/Ha) en is uitgerust met flexibele kappen voor het uitbrengen van chemische en biologische middelen                       (oa bacteriepreparaten ). Tevens is er een module om plaats specifiek plantstimulerende korrels en vloeistoffen gericht te doseren.  Voor mechanische onkruid beheersing zijn er modules mogelijk zoals: schoffels, rolschoffels, vingerwieders, torsiewieders en bosmaaiers.

Vele kwekers zien dat de geïntegreerde aanpak de toekomst wordt. Welke techniek of methode ingezet zal worden is vaak afhankelijk van de weersomstandigheid.

Het beheren en controleren van onkruid en meststoffen in de plant- of boomomgeving is in de boomkwekerijsector de grootste kostenpost tijdens de teeltcyclus. Kostenbesparing, ergonomische verbeteringen en het tegengaan van bodemverdichting zijn grote pluspunten van deze nieuwe modulaire oplossing laten de initiatiefnemers weten.

Voor meer informatie Gebr Ezendam, Borne : https://www.ezendamborne.nl/assortiment/kwekerijtechniek