Future Farming: Eten we in 2050 alleen nog maar veldbonen?

Hoe kun je je als boer wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte? Wat zijn de nieuwste inzichten over voeding van de toekomst? Hoe kunnen robots helpen om preciezer om te gaan met gewasbescherming? Tijdens de tweede editie van de Future Farming & Food Experience (FF&FE) op 25 mei krijgen bezoekers het antwoord op deze en veel andere vragen. Boerderij van de Toekomst en Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) organiseren deze samen in Lelystad.


“In het maatschappelijke debat over landbouw gaat het vooral over wat er niet meer kan, maar wij willen bezoekers juist laten zien wat er wél allemaal mogelijk is in de toekomstige landbouw. We willen kijken waar we elkaar kunnen vinden in de keten, en hoe het nieuwste technologie en -landbouwonderzoek de boer kan helpen, ” vertelt Pieter de Wolf, projectleider Boerderij van de Toekomst. “Tegelijkertijd is deze dag bedoeld om mensen kennis te laten maken met landbouw en voedsel in de toekomst, maar vooral ook met elkaar.”

Food for thought

Hoe kan landbouw bijdragen aan het voedselvraagstuk? Welke gewassen telen we in 2050? Welke soorten zijn geschikt voor de transitie naar meer plantaardig eiwitgebruik? Boer en consument krijgen tijdens de FF&FE nieuwe toekomstscenario’s voorgeschoteld als food for thought. Kan bijvoorbeeld de veldboon een rol spelen in ons toekomstige dieet? BinnensteBuiten chef-kok Sharon de Miranda laat na afloop van een informatiesessie over eiwittransitie zien welke hapjes je met veldboon kunt maken. Dit eiwitrijke gewas is een goed alternatief voor soja en zeer geschikt als alternatief voor dierlijke eiwitten in voedingsproducten.

Waarde van data en technologie

Wat zijn de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van (precisie)landbouw? Op de bedrijvenbeurs zijn de meest recente (veld)robots en spuittechnieken in actie te zien. Zo zijn er demonstraties van diverse robots die gemaakt zijn voor onkruidbeheersing, oplossingen voor mechanische onkruidbestrijding en nieuwe zaai- en spuittechnieken. Daarnaast tonen op het dataplein bedrijven en organisaties welke digitale tools zij hebben voor slim datadelen en -gebruik (Precisielandbouw 4.0) in de landbouw en in AgriFood-ketens.

Samen geven we de toekomst vorm

Iedere bezoeker kan tijdens een aantal Vraag-maar-raak-sessies met vragen terecht bij experts op het gebied van landbouw en onderzoek. De sessies gaan onder andere over de waarde van digitale data en regeneratieve landbouw. Daarnaast zijn er twee aparte presentaties waar je meer te weten komt over de toekomst van de bonenteelt in Nederland en over een klimaatbestendige landbouw van de toekomst. Op het fieldlab van Boerderij van de Toekomst kun je zien hoe ons onderzoek naar deze thema’s er in de praktijk uitziet. Wat werkt er al, en wat juist niet?