Foto verplicht bij registreren (land)bouwvoertuig

Met ingang van 21 juni moet een aanvrager een foto van het typeplaatje toevoegen als een tractor, een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) of door deze voertuigen getrokken materieel registreert.

Het toevoegen van een foto van het typeplaatje met daarop het duidelijk leesbare Voertuig Identificatie Nummer (VIN) is verplicht vanaf 21 juni. Staat het VIN niet op het typeplaatje, dan moet er een foto van het VIN toegevoegd worden. Ook hiervoor geldt dat het VIN duidelijk leesbaar moet zijn.

Snellere afhandeling
Nu is het nog zo dat de RDW regelmatig nadere informatie en foto’s moet opvragen, hierdoor duurt de afhandeling langer. Doordat de foto vanaf 21 juni meteen bij de registratie wordt meegestuurd, is het mogelijk de aanvraag sneller af te handelen.

Online registreren
Registreren kan dit jaar gemakkelijk online worden gedaan. De gegevens daarvoor nodig zijn, staan op de website www.rdw.nl/registreren. Naast het VIN zijn dat onder andere het merk van het voertuig, de handelsbenaming en het type. Op de website van de RDW staat een hulpformulier waarop alle benodigde gegevens staan. Dat kan de aanvrager per voertuig uitprinten en meenemen naar het voertuig om het daar in te vullen en de foto te maken. Op de website van de RDW staat ook een filmpje dat uitleg geeft bij het vinden van de voertuiggegevens. Als de aanvrager de benodigde voertuiggegevens heeft verzameld, dan kan snel en gemakkelijk worden geregistreerd. Zonder de benodigde voertuiggegevens is registreren niet mogelijk.

Registratieplicht
Het online registreren van land- en bosbouwtrekkers, land- en bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines is mogelijk tot en met 31 december 2021. Daarna moet een voertuig worden gekeurd bij de RDW voordat het kan worden geregistreerd.

Uitzonderingen
Op de registratieplicht zijn uitzonderingen. Getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van minder dan 25 km/h hoeven niet te worden geregistreerd. Ook motorvoertuigen die niet op de openbare weg rijden of een maximale constructiesnelheid hebben van minder dan 6 km/h vallen niet onder de registratieplicht. Meer informatie is te vinden op www.rdw.nl/registreren.