Geen twijfel over Floriade bij bevlogen hoveniers uit Benthuizen: ‘De hele wereld komt kijken’.

Of de Floriade in Almere zou doorgaan? Een tijdlang onzeker. Of de Boskoopse sierteelt zou meedoen? Geen twijfel over! De Floriade kreeg groen licht en Boskoop werd gemobiliseerd, onder het motto: wij mogen daar niet ontbreken. Het resulteerde in een eigen ‘From Boskoop’ inzending van 1700 vierkante meter. Mede mogelijk gemaakt door bevlogen hoveniers uit Benthuizen.

Robbert-Jan van der Spek (33) en Matthijs Immerzeel (36) zijn trots op het resultaat, waar ze met het bedrijf aan hebben bijgedragen. De M. van der Spek Groep in Benthuizen heeft deelname aan de Floriade steeds omarmd, vertelt het tweetal.

Van der Spek is mededirecteur van het bedrijf, dat is opgericht door vader Rien. Ook broer Stefan (42) zit in de directie. Immerzeel is projectleider, met de Floriade in portefeuille. Het bedrijf heeft zo’n 140 medewerkers in de buitendienst en 20 op kantoor. De dienstverlening, aanleg en onderhoud, richt zich op particulieren, bedrijven, woningcorporaties, gemeentes en grootschalige projecten. Waar de Floriade onder valt? Dat is een verhaal apart, zo blijkt.

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere hing een tijdlang aan een zijden draadje, er was een hoop kritiek, budgetten werden fors overschreden en de coronacrisis maakte het er ook niet beter op. Maar toen duidelijk was dat het mega-evenement door zou gaan, was Boskoop vastbesloten: wij mogen daar niet ontbreken. In Benthuizen werd precies hetzelfde gedacht.

,,Het begon vorig jaar juli”, zegt Van der Spek. ,,Toen werd vanuit de Boskoopse Greenport gezocht naar een partij die de From Boskoop-kavel kon aanleggen. Wij zijn vanaf het begin in gesprek geweest en ook nauw betrokken bij het ontwerp, gemaakt door de landschapsarchitecten van bureau Peter Verkade. Er waren heel veel gesprekken.”

Hij was meteen enthousiast, zegt hij. ,,De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling, duurt een half jaar en biedt een geweldig podium. De hele wereld komt kijken. Ik vind het schitterend. Fantastisch om een bijdrage te kunnen leveren.”

Ook projectleider Immerzeel was direct positief. ,,Boskoop is een grote naam, het hart van de sierteelt. Heel goed om de plantencollecties te promoten op de Floriade. Er komt veel toerisme op af, je kan de regio Boskoop er echt mee op de kaart zetten.”

In januari is het werk op de Floriade begonnen, vertelt Immerzeel. ,,We zijn in die periode veel in Almere geweest, met groot materieel als kranen en shovels. We hebben grondwerk gedaan, beschoeiingen en paden aangelegd, een vijver gegraven en meegewerkt aan de aanplant.”

Het werk op de From Boskoop-kavel heeft hen trots gemaakt, zegt Van der Spek. ,,En ook onze hoveniers. De jongens vonden het ook geweldig om te doen. Je zet met elkaar echt iets neer, daar ben je trots op.”

Het bedrijf heeft het nodige gesponsord, werkzaamheden, arbeidsuren en materiaal. ,,We waren zelf ook heel gemotiveerd dat dit er zou komen, dus hebben we onze bijdrage willen leveren. Ook met bankjes en een insectenhotel, leuk toch?”

Ze hebben ook willen bijdragen op het gebied van duurzaamheid, vertelt Van der Spek. ,,Bijna alles wat is neergezet is remontabel, dus uit elkaar te halen en ergens anders op te bouwen. We hebben rekening gehouden met de keuze van materialen, spullen zijn te hergebruiken.” Matthijs Immerzeel vult aan dat dit ook geldt voor de planten: ,,Er staan nogal wat bijzondere heesters. Deze planten geven wij graag een tweede leven, in onze tuinen en plantsoenen.”

Tot aan de opening op 13 april is er keihard gewerkt, om alle puntjes op de i te zetten. Op het moment loopt het goed, weten de mannen. ,,Het onderhoud van de From Boskoop-kavel is met een team van groenvrijwilligers goed geregeld. Maar mocht er hulp nodig zijn? Dan mogen ze ons altijd bellen.”