Experts boerenorganisaties gezocht voor normcommissie

NEN roept experts op om deel te nemen aan het Nederlandse spiegelcommissie om bij te dragen aan ISO 18716 ‘Professional Farmers Organisation – Guidelines’. De eerste versie van de norm is op 29 maart 2023 via ISO/TC 34 verspreid naar de nationale spiegelcommissies ter beoordeling.

IWA 29 ‘Professional Farmer Organisations – Guidelines’ werd in 2019 gepubliceerd, op initiatief van AMEA en NEN. Het document biedt richtlijnen aan kleine boerenorganisaties in voornamelijk Afrika, Azië en Latijns-Amerika om hun activiteiten te professionaliseren en hun externe relaties te beheren. In 2022 hebben de initiatiefnemers van IWA 29 een nieuw werkitem aan ISO/TC 34 gestuurd om de IWA door te ontwikkelen tot een ISO-norm.

De ISO-werkgroep die belast is met deze taak heeft gewerkt aan de eerste versie van de standaard en zoekt nu commentaar en bijdragen van experts. De standaard heeft tot doel duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling te bevorderen door richtlijnen te bieden aan professionele boerenorganisaties.

Om bij te dragen aan de inhoud van de ISO-norm ‘Professional Farmers Organisation’ nodigt NEN experts uit op het gebied van duurzame landbouw, plattelandsontwikkeling, economie in ontwikkelingslanden en aanverwante vakgebieden om deel te nemen aan de Nederlandse spiegelcommissie. Als lid van de commissie hebben experts de mogelijkheid om samen te werken met andere experts, hun kennis te delen en commentaar te leveren op de ISO-norm ‘Professional Farmers Organisation’. De stemming binnen ISO sluit op 24 mei 2023. De Nederlandse spiegelcommissie moet voor deze datum haar commentaar indienen.

Om deel te nemen aan de Nederlandse spiegelcommissie kunt u vóór 1 mei 2023 contact opnemen met NEN via onderstaande contactgegevens, met een beknopte samenvatting van uw achtergrond en expertise.