Europlant Canders zet nieuwe Colorados® op de markt | Het hele jaar door mooie, duurzame heideplanten

Europlant Canders GmbH uit het Duitse Straelen werkt nauw samen met Edens Plants & Creations in Oldebroek. Beide ondernemingen hebben maar liefst dertig jaar ervaring in Heideteelt. Dankzij hun samenwerking beschikken kwekers en eindgebruikers het hele jaar over mooie, duurzame heideplanten.

Europlant directeur Marc Canders: “Samen met Edens Plants & Creations hebben we onze eerste Calluna vulgaris variëteiten onder de naam Beauty Ladies® op de markt gebracht. In de loop der jaren is het portfolio sterk uitgebreid en zijn Erica en Daboecia toegevoegd. Onder de naam Beauty Seasons® zal het jaar-rond heidesortiment sterk uitgebreid worden.”

Is de Erica vooral geschikt voor de winter, de Deboecia cantabrica is vooral een zomerplant. De nieuwe Skyline combinatie Colorados® is zowel geschikt voor de herfst als het voorjaar en weerspiegelt de ongerepte natuur van de Amerikaanse Rocky Mountains.

De nieuwe winterharde planten uit de nieuwe First Ladies serie wordt gekenmerkt door dikke takken en bieden van augustus tot en met maart een extra accent bij toepassing op schaal. De driekleurige First Ladies serie heeft vierkante vormen en dicht bij elkaar staande takken die een mooie glans uitstralen. De planten zijn leverbaar in rood, wit, paars en rose. Deze lijn is vanaf herfst 2023 in de vakhandel verkrijgbaar. Canders: “We zijn er heel trots op dat we nu het hele jaar aanwezig zijn met onze producten.”

Canders: “Ik ben blij dat wij nu een volledig heel jaar assortiment hebben dat zonder stookkosten kan worden gekweekt van de wintermaanden januari en februari tot november. Een groot voordeel in deze tijd van hoge energielasten. Het feit dat de planten kunnen worden gekweekt in de voedselarme tijd van het jaar is goed nieuws voor de bijenstand en dus voor het milieu en duurzaamheid. Bovendien brengen we nu ook in de winter kleur in de planten.”

Innovatief

Europlant is een zeer innovatief bedrijf. Canders: “Ieder jaar introduceren we nieuwe variëteiten en komen we met nieuwe vormen, kleuren en rassen waar handel en eindklanten hun voordeel mee doen. Zo houden we het mooie product heide volop onder de aandacht.”

Canders vertelt dat de jongplanten in heel Europa worden geleverd aan honderd gespecialiseerde productiebedrijven, waarvan vijf Nederlandse Beauty Ladies kwekers. “We zijn heel trots op onze producten en de samenwerking met de Nederlandse markt. Het duurt acht jaar voordat een plant zo ver is opgekweekt dat hij de markt op kan. Die acht jaar zijn echt nodig. Wij testen de planten heel intensief voor de marktintroductie. Ze moeten er niet alleen mooi uitzien maar ook sterk en duurzaam zijn.” 

Europlant heeft inmiddels zestig miljoen planten op pot geleverd. De verdeling loopt via groot- en vakhandel of bijvoorbeeld supermarkten. 

Edens Plants & Creations

Edens Plants & Creations is veredelaar van alle producten van Beauty Seasons en specialist in het kweken van in pot gekweekte boomkwekerijgewassen, met de nadruk op Calluna, Erica en Daboecia. Merknamen zijn Beauty Ladies (bloeiende heide), Skyline (knoploze heide), Winter Ladies (Erica)en Bella Beauties (daboecia). 

Canders: “Elk jaar veredelen Edens plants and creations vanuit Oldebroek vijftigduizend kruisingen. Een selectie van de beste tweehonderd kruisingen komen op ons testveld in Duitsland. Aan de hand van strenge criteria bekijken we dan samen met Edens welke planten in aanmerking komen voor verdere ontwikkeling binnen assortiment. We hebben ook een biologisch testveld. De ervaringen die we daar opdoen worden gebruikt voor het kweken van de duurzame planten van de toekomst.”

Next Level Sierteelt

Europlant Canders en Edens Plants and creations kijken goed naar de marktbehoefte en hebben een hechte relatie met de branche. Zo is er regelmatig uitwisseling van kennis en ervaring met jonge kwekers, over de toekomst van de heidemarkt. 

Edens Creations is bovendien partner van Next Level Sierteelt, een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Green Campus en de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het samenwerkingsverband bundelt de krachten van kennisinstellingen. Next Level Sierteelt test en kweekt planten met het oog op een duurzame en toekomstbestendige sierteeltsector met weerbare, gezonde planten. 

Europlant Canders staat op de IPM, standnummer 7E23.