Welke boerderijmolen is interessant voor mijn bedrijf?

Erwin Haveman, programmamanager Duurzame Energie voor de Greenport en tevens programmamanager bij LTO Noord op dit thema, geeft hieronder een aantal tips en informatie. (Lees hier het eerdere bericht over de collectieve aanvraag). 

  • Het is belangrijk om allereerst na te gaan of alle maatregelen zijn genomen om energie te besparen, energie die je niet gebruikt scheelt kosten en hoef je niet op te wekken.
  • Het werkelijke gebruik kan je dan uitsplitsen, hoeveel energie verbruik je als de zon wel schijnt en niet Deze schatting of berekening is van groot belang, energie opwekken en direct zelf gebruiken is financieel een interessante keuze en een oplossing in gebieden waar het netwerk teruglevering niet aankan. Dit noemen we gelijktijdigheid.
  • Het is belangrijk om te verkennen in hoeverre zonnepanelen op het dak de stroomvraag kan afdekken, dit gaat om de stroom die overdag in het voorjaar en de zomer wordt gebruikt. Het resterende verbruik kan je afdekken met windenergie. De kostprijs van de energie uit een kleine molen is fors hoger dan van zonnepanelen, maar lager dan de inkoopprijs van energie op dit moment. De vraag is hoelang de inkoopprijs hoger blijft dan de prijs van een eigen opgewekte kWh uit wind bijvoorbeeld.
  • Op basis van bijgevoegde flyer kun je zelf kijken welke soort boerderijmolen voor jouw bedrijf interessant is. Als je weet hoeveel energie je verbruikt als de zon niet schijnt kan je één of twee boerderijmolens uit het overzicht selecteren, en met die aanbieder contact opnemen om een business case te berekenen.